Compara.cat, el portal per decidir compres en línia en català
El web utilitza intel·ligència artificial per analitzar les ressenyes de productes dels usuaris i valorar-ne els pros i contres
Categories:
La lluita per millorar la presència de la llengua catalana a internet és constant i multimodal, abraçant des de les cerques a Google o Bing fins a la subtitulació i doblatge de sèries i pel·lícules a les principals OTT. Amb tot, encara hi ha aplicacions importants que no es poden fer servir en català, com Amazon, que només permet navegar en castellà i portuguès amb la ubicació fixada a l’Estat espanyol. Existeixen diversos marketplaces alternatius sorgits al territori, com La Zona o Amazcat, però el món de les opinions del públic encara no tenia cap web de referència. És en aquest context que neix Compara.cat, un portal que utilitza la intel·ligència artificial per comparar descripcions i ressenyes d’usuaris de diversos productes de manera automàtica i oferir comparacions amb pros i contres.
La iniciativa és un projecte personal de Marcel Pintó, enginyer informàtic català format a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que ha treballat per Google a Singapur i Alemanya. “Estic molt interessat en temes d’intel·ligència artificial i volia provar una de les coses en què és millor, que és fer resums i escriure articles”, relata el creador a MetaData. Amb la preponderància del castellà en el sector del comerç en línia, Pintó va considerar que existia l’oportunitat de crear una solució que concentrés les consultes en català a Google i altres motors de cerca, així que va posar fil a l’agulla: partint de l’API de ChatGPT, el desenvolupador va crear un algoritme que, donada una temàtica concreta, busca els productes més venuts d’aquesta classe a Amazon i elabora un article que llista les característiques i els punts positius i negatius de cada element, tot basat en les ressenyes dels usuaris.
Des del seu llançament a finals d’agost, Compara.cat ja ha elaborat una cinquantena d’articles de recomanacions i ha analitzat més de 400 productes individuals. L’elecció de les temàtiques es basa en les tendències que identifiquen a Google, que combinen productes d’ús comú —“sobretot petits electrodomèstics”, assenyala Pintó— amb petits nínxols que van testejant: “Ara hem generat molts articles per temes de gossos: rastrejadors, corretges… I en funció de les visites que veiem, decidim crear més en aquest sector o moure’ns en una altra direcció”. Amb el sistema actual, que encara estan acabant de calibrar perquè doni resultats idonis, estan produint entre tres i quatre articles setmanals, però la intenció és arribar a la publicació diària en el futur pròxim.
Compara.cat genera entre tres i quatre articles de recomanació a la setmana, i ja acumula una cinquantena de publicacions temàtiques i més de 400 articles analitzats
Un dels aspectes que subratllen des del portal és la capacitat d’oferir ressenyes “imparcials”, una categorització que, si bé és matisable, es basa en dos factors principals: “Per una banda, filtrem les ressenyes que utilitzem en funció de si han sigut marcades com a útils o no, amb què els donem diferent puntuació. També si la compra ha estat verificada o no, perquè a vegades Amazon té ressenyes falses”. D’altra banda, la web forma part del programa d’afiliats d’Amazon, de manera que s’endú una comissió per cada compra feta des dels seus enllaços, però Pintó subratlla que “avui dia, molts dels blogs estan pagats, però nosaltres cobrem el mateix sigui quin sigui l’article”.
Compara.cat es fonamenta en l’API de ChatGPT, però Pintó està investigant diverses alternatives de codi obert per poder treballar amb un model més personalitzat i adaptat a les cerques en català, que és un dels principals problemes que li ha donat fins ara el software. El full de ruta també contempla incorporar nous marketplaces dels quals extreure’n articles més enllà d’Amazon i acabar d’automatitzar les parts del procés que encara realitzen de manera manual.
Un recomanador de noms basat en IA
El comparador de productes no és l’únic projecte basat en intel·ligència artificial que es pot trobar a Compara.cat, ja que recentment el portal ha incorporat una secció basada en noms per nadons. Tot i que no té res a veure amb el funcionament original del web, la tecnologia que l’opera sí que té coses en comú: “La intel·ligència artificial fa una cosa molt bé: entendre els paràmetres que li dones i, en funció d’això, recomanar-te coses”. Amb aquesta idea al cap, el recomanador disponible al web ens fa un petit test, en què hem d’assenyalar el gènere, idiomes en què sigui fàcil de pronunciar, llargada màxima, popularitat i dificultat, i l’eina envia una sèrie de propostes al correu electrònic indicat. La informació, en aquest cas, s’extreu de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), així que es basa molt en la demografia catalana, però com que la base del sistema és GPT, també pot proposar noms d’altres llengües.
Aquesta fórmula alternativa, que en el futur estudiaran convertir-la en una aplicació independent, pot ser exportable a altres sectors i especialitzacions, i les reserves d’hotels és un dels nínxols que més factibles veu Pintó. Amb tot, la prioritat actual és fer créixer els dos sistemes i incrementar-ne l’automatització i les possibilitats de comparació i recomanació.