El català recupera la visibilitat a les cerques de Google
La presència de pàgines en llengua catalana entre els tres primers resultats que apareixen creix més del doble i arriba al 57%
Categories:
Després d’un llarg període en què els resultats de cerca de Google han estat perjudicant la visibilitat del contingut web en català, es comença a recuperar la normalitat perduda. Aquest mes d’agost, el popular motor de cerca ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes que han possibilitat que la presència de pàgines en català entre els tres primers resultats hagi crescut més el doble: del 24% s’ha passat, en tal sols un mes, al 57%.
Els usuaris que tenen correctament configurades les seves opcions d’idioma poden verificar-ho fent cerques com «línia L5 metro», «merce rodoreda» o «fc barcelona», que abans portaven a pàgines en castellà i ara ho fan a pàgines en català. Així ho ha confirmat l’Aliança per la presència digital del català, la plataforma impulsada per la Generalitat i formada per deu entitats de la societat civil, encapçalades per la Fundacio.cat. L’Aliança ha estat un agent clau per recuperar la visibilitat de la llengua a Google gràcies a la seva feina d’anàlisi del trànsit de més de 600 pàgines web i l’elaboració d’un informe que va permetre quantificar el problema.
Bona entesa amb la companyia
El pas més important, però, va ser el diàleg tècnic establert amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft per a resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món, i que fins al moment ningú havia definit. En un comunicat, la mateixa Google ha informat de les millores aconseguides i ha valorat la col·laboració amb l’Aliança en tot el procés: “Durant els darrers mesos hem fet una sèrie de canvis per ajustar millor els resultats a l’idioma en el qual algú cerca. Estem agraïts a tothom que ens ha proporcionat exemples en diferents idiomes per provar les nostres millores, inclosos els usuaris catalanoparlants i l’Aliança per la presència digital del català”.
In many places around the world, people commonly speak & search in more than one language. To best serve them, Google uses a variety of ways to automatically determine languages to show search results in. Learn more about our work in this area: https://t.co/cHmGjCQlDA
— Google SearchLiaison (@searchliaison) September 8, 2023
Our post…
Pel president de la Fundació.cat, Genís Roca “l’’eficient ecosistema digital d’entitats civils de parla catalana ha demostrat ser capaç d’actuar de manera coordinada per a resoldre un problema concret extremadament complex. Han estat mesos de treball rigorós, discret i generós”. Per la seva banda, el coordinador de l’Aliança, Albert Cuesta, ha valorat molt positivament la reacció de Google, en especial “l’esforç que l’empresa ha fet per tornar a respectar les preferències lingüístiques dels usuaris precisament en un moment en què la irrupció dels xatbots d’IA complica molt el comportament dels cercadors web tradicionals. Tot i que la tendència és clarament positiva, encara és aviat per comprovar com afecta la millora al trànsit de les webs en català. Per això mantindrem el diàleg amb els enginyers de Google i estem establint un dispositiu propi de monitoratge per a verificar que la seva visibilitat als cercadors no torna a deteriorar-se".