Menys del 25% dels catalans fa les cerques a internet en català

L’ús de la llengua en la missatgeria mòbil entre els joves cau 17 punts en quatre anys

Categories:

Redacció

Només el 55,4% dels catalanoparlants fa les cerques de Google i YouTube en català
Només el 55,4% dels catalanoparlants fa les cerques de Google i YouTube en català | cottonbro studio (Pexels)

Només un 23,3% de la població de Catalunya fa servir el català quan fa cerques a Google i YouTube. Aquesta és una de les principals dades de l’Enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que recull l’InformeCAT 2023, l’estudi que elabora cada any la Plataforma per la Llengua per analitzar la situació de l’idioma en la societat. El document destaca que la xifra només arriba al 55,4% entre les persones catalanoparlants, un fet que associen a la “diglòssia digital” que existeix al territori.

La dada sorgeix en un context de preocupació per l’estat del català en les cerques a internet, una problemàtica que va motivar la creació de l’Aliança per la presència digital del català. Aquesta agrupació, formada per una desena d’entitats civils, va néixer per monitorar diversos àmbits, i el seu primer objectiu va ser esclarir què passava amb la pèrdua de visibilitat del català en les cerques a Google. Després de parlar amb l’empresa i recollir dades, l’entitat va concloure que un 66% de les pàgines web multilingües han perdut trànsit en les seves versions en català durant els darrers mesos.

Aquesta tendència d’infrautilitzar el català en les comunicacions digitals també es percep en les converses per missatgeria mòbils. D’acord amb dades extretes de l’Institut d’estadística de Catalunya (Idescat), el 2021 només el 51,5% dels joves entre 16 i 24 anys feien servir la llengua “sempre o gairebé sempre” quan xatejaven, una xifra que el 2017 arribava al 68,1%. Tot i que es tracta del descens més notori entre totes les capes d’edat, des de Plataforma per la Llengua també assenyalen que es tracta d’una de les franges que més fa servir amb freqüència el català: el 2021, la població de 25 a 34 anys només utilitzava l’idioma de manera preponderant en un 32,5% dels casos, mentre que en les persones d’entre 45 i 54 anys, el percentatge era del 45,1%.

Impuls a les plataformes

Malgrat que l’ús del català ha disminuït en diversos mitjans digitals, la pressió social ha aconseguit propulsar la presència de la llengua en les plataformes de vídeo sota demanda. L’informe celebra que, entre desembre de 2021 i setembre de 2022, es van incorporar un total de 632 pel·lícules i sèries doblades o subtitulades en els diferents serveis disponibles a l’Estat. La que més ha crescut de totes és Amazon Prime Video, que ha sumat 221 títols al seu catàleg, seguida per Filmincat, amb 167, i per RakutenTV, amb 111. L’informe assenyala també el fet que HBO Max ha passat d’una a cinc obres amb el català disponible, tot i que també critica que, el 2021, hi havia més de 400 títols pels quals existia una versió disponible en la llengua, però no incorporada a la plataforma.

Durant el 2022 es van incorporar 632 doblatges i subtítols en català a les principals plataformes de vídeo sota demanda

Amb tot, cal tenir en compte que el document analitza la situació fins al setembre de 2022, i a principis de juny de 2023 la CCMA va anunciar la cessió de centenars de doblatges i subtítols en català a les plataformes en qüestió. La mateixa HBO Max va incorporar aquella setmana 43 doblatges, entre els quals destaquen obres com Gravity, L'esquadró suïcida, 300, Batman Begins o V de Vendetta.

L’estudi de Plataforma per la Llengua també ressalta diverses notícies positives per l’idioma donades durant el passat 2022, com la inclusió del català en els subtítols dels anuncis de TikTok, la consolidació com a segona llengua amb més presència al corpus lingüístic de Common Voice o l’entrada de la Viquipèdia al top 10 del rànquing de 10.000 articles de qualitat.