L’empatia i la personalització, elements clau en l’èxit dels xatbots turístics

Un estudi de la URV considera que, com més propera és l’actitud que mostra aquest mètode, més intencions de visita hi haurà per part dels visitants

Categories:

Redacció

Ciutats com Màlaga i Múrcia, on s’ha realitzat l’estudi, usen aquest mètode per oferir llocs d’interès, horaris o locals de restauració
Ciutats com Màlaga i Múrcia, on s’ha realitzat l’estudi, usen aquest mètode per oferir llocs d’interès, horaris o locals de restauració | Tim Gouw (Pexels)

S’ha convertit en el més habitual entre els turistes consultar a través dels xatbots, abans d’iniciar un viatge, quines destinacions val la pena visitar. Darrere d’aquesta tecnologia no acostuma a haver-hi persones, sinó que un conjunt d’algoritmes que acaben amb recomanacions. Segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV), s’ha arribat a la conclusió que és clau que aquest servei mostri empatia i interactivitat als usuaris, a més d’informacions detallades i personalitzades a cada cas. Es considera que amb una actitud més propera, s’aconseguirien més intencions de visites turístiques.

Els autors de l’informe assenyalen que si una destinació turística vol generar satisfacció als visitants i destacar per sobre d’altres opcions, hauria de cuidar la imatge que transmet a través dels xatbots. A la vegada, apunten en tres aspectes en els quals cal treballar. En primer lloc, que la informació que es doni sigui de qualitat, desitjada i necessària. També un cert grau d’interactivitat, mostrant rapidesa i fluïdesa en els diàlegs. I, en últim lloc, l’empatia, fent que l’usuari tingui la sensació que l’entenen.

Els xatbots en el sector del turisme són cada cop més habituals, tal com passa amb la intel·ligència artificial, i ja hi ha diferents ciutats de l’Estat espanyol com Màlaga i Múrcia, on s’ha basat aquest estudi, que els usen per donar informació turística. Fan servir aquest mètode per oferir llocs d’interès, locals de restauració, rutes o horaris dels establiments. Entre els 500 participants enquestats, el que més es valorava va ser la bona atenció i la qualitat de la informació rebuda, cosa que es convertia en una major satisfacció i més interès a visitar la destinació.