Neix H2OEduK, un videojoc per a alumnes de primària per educar sobre el cicle de l’aigua
L’objectiu dels desenvolupadors és apropar els aspectes científics i tecnològics a les escoles i conscienciar sobre l’impacte de les accions quotidianes
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) i el Laboratori de Gràfics i Imatge (GILAB) de la Universitat de Girona (UdG) han desenvolupat H2OEduK, un videojoc destinat als alumnes de primària amb l’objectiu d’educar sobre el cicle de l’aigua a pobles i ciutats. Més enllà d’entretenir, també busca apropar aspectes científics i tecnològics a les escoles d’una manera senzilla i entenedora i, a la vegada, conscienciar sobre l’ús de l’aigua i l’impacte de les accions quotidianes sobre els rius.
Pel que fa al contingut, es tracta d’una sèrie de minijocs que inclouen elements que es poden trobar a molts municipis: llars, clavegueram, estacions depuradores d’aigües residuals o rius. A partir d’aquí, els jugadors s’enfronten a reptes focalitzats en cadascun dels elements per entendre com funcionen. A més, els desafiaments estan connectats entre si per tal d’establir un vincle entre les accions que la població duu a terme, els canvis en la qualitat de l’aigua i els efectes generats als rius.
El joc s’emmarca dins del gènere arcade, és gratuït i està disponible en cinc idiomes. A part del català, hi ha una versió en castellà, anglès, neerlandès i francès. Es pot descarregar en qualsevol dispositiu mòbil a través de la plataforma Google Play o jugar-hi des de la versió web a la pàgina d’H2OEduK. Sigui quin sigui el mètode de consum escollit, l’experiència es complementa amb dos recursos més. Per una banda, un document pensat pels docents amb explicacions sobre el projecte, i per l’altra, unes fitxes de treball pels estudiants.
L’edat pensada pel públic del videojoc són alumnes de primària d’entre 10 i 12 anys. Ara com ara, ja s’ha testat a escoles de primària de Barcelona i Girona amb una prova pilot en què van participar un total de 140 usuaris. Entre els resultats que es van registrar del primer test, es conclou que és una bona eina per promoure la consciència sobre l’ús de l’aigua i animar a l’alumnat a participar en la protecció de recursos hídrics.