La IA a les aules: l’adaptació dels docents al futur de l’educació

Els professors veuen la tecnologia com una eina per engrescar a l’alumnat i fer front a la diversitat

Categories:

Oriol Quintana

El programa de l’Escola d’Estiu AIHUB se centra en les bases teòriques del pensament computacional i de la intel·ligència artificial generativa
El programa de l’Escola d’Estiu AIHUB se centra en les bases teòriques del pensament computacional i de la intel·ligència artificial generativa | AIHUB

El paper que juga la intel·ligència artificial (IA) en els processos d’ensenyament i aprenentatge és un dels grans reptes de futur que afronten els professionals de l’educació. Aquesta tecnologia, que s’ha fet molt popular a les aules gràcies a eines com el ChatGPT, fa anys que és habitual en alguns països a tots els nivells educatius i està aportant oportunitats al sector.

Aquests nous processos també han arribat a Catalunya i, per aquest motiu, el CaixaForum celebra l’Escola d’Estiu AIHUB, Educant en IA, del 3 al 7 de juliol. “L’objectiu principal és fomentar l’educació i transferir els coneixements sobre la intel·ligència artificial a tota la societat. Ens sembla molt apropiat que sigui a través dels professors que, des de la seva posició, permetin que els estudiants comprenguin millor aquesta tecnologia”, apunta la coordinadora executiva de la Connexió AIHUB, Lissette Lemus.

Lemus: “Ens sembla molt apropiat que sigui a través dels professors que, des de la seva posició, permetin que els estudiants comprenguin millor aquesta tecnologia”

Durant aquestes quatre jornades de conferències i tallers pràctics estan convocats diferents professionals de la branca de l’educació: des de professors de les aules fins a membres de l’equip directiu d’un centre. “El campus està dirigit a tots els docents que poden formar-se a ells mateixos i, a la vegada, als alumnes a les aules. La finalitat és la d’ampliar la presència d’aquesta tecnologia arribant a més públic”, afirmen des de l’organització.

Pel que fa als continguts, el programa de l’AIHUB se centra en bases teòriques de dues de les grans branques de la intel·ligència artificial: el pensament computacional i la intel·ligència artificial generativa. Les temàtiques a tractar són diverses, com les ciències físiques i la sostenibilitat, però es vol fer especial èmfasi en la transmissió d’altres aspectes com l’ètica i els valors dels éssers humans.

Més eines pel professorat

La intel·ligència artificial és una eina ja molt present a les aules i de la que els professors encara estan en procés de familiarització. Una de les assistents a les jornades, l’educadora Mireia Alabert, apunta en aquest sentit que “per tal de millorar en diferents camps de l’aprenentatge, és important que els mestres ens formem en IA, ja que tenim un tipus d’alumnat que, poc o molt, està tremendament familiaritzat amb aquesta tecnologia, sigui amb coneixement o desconeixement de què tenen entre mans”.

Alabart: “Amb aquesta tecnologia tindrem moltes més eines per engrescar a l’alumnat i, davant de la diversitat que tenim, d’adaptar-nos a les seves necessitats”

Aquesta docent, que actualment imparteix classe a l’educació primària, insisteix que “la transferència de coneixement és quelcom que sempre busquem”. “Amb aquesta tecnologia tindrem moltes més eines per engrescar a l’alumnat i, davant de la diversitat que tenim, d’adaptar-nos a les seves necessitats”, afegeix la professional, que creu que la IA pot tenir un ús positiu més enllà d’aplicacions “mecàniques o sense sentit”.

Oportunitats i reptes a les aules

La intel·ligència artificial ja s’està deixant veure com a solució en alumnes que presenten problemes d’aprenentatge i autisme, per exemple. En el cas concret del segon, ja existeixen casos pràctics on aquesta tecnologia ha ajudat, mitjançant avatars personalitzats, a fomentar la interacció de nens autistes amb les persones que els envolten.

Tanmateix, el seu ús pot fer més atractius i cridaners els continguts més complexos per l’alumnat. En assignatures com les matemàtiques, el ChatGPT està esdevenint una eina habitual en algunes escoles per introduir conceptes, abans més clàssics, d’una manera més planera. “La IA pot donar una estima a les matemàtiques o les ciències que, en moltes ocasions, trobem que desmotiven els alumnes; quan són assignatures que, un cop hi entren, els fascinen”, insisteix Alabart.

Un dels altres reptes amb els quals se centren les escoles és a transmetre el funcionament d’aquesta tecnologia als alumnes per tal que l’entenguin abans de fer-la servir. Així ho apunta el professor de l’assignatura de ciències digitals i tecnologia i ponent en un panell d’IA Generativa, David Mellado: “El meu objectiu és esmicolar tota la complexitat que té per fer-ho entenedor. Expliquem l’evolució de la tecnologia a través d’activitats i, sobre la IA, ens centrem en la incrustació i com entén les demandes que li fem”.

Mellado: “Esmicolem tota la complexitat que té la intel·ligència artificial per fer-ho entenedor. Expliquem l’evolució de la tecnologia a través d’activitats i ens centrem en la incrustació i com aquesta eina entén les demandes que li fem”

Des de dins les aules, també es veu una gran influència en la creació d’un temari més obert i no tan encasellat. Alabart té clar que, en el futur, “els blocs d’assignatures seran molt més transversals”, una tasca en què la intel·ligència artificial pot ser d’utilitat. També ajudarà, insisteix, en gestionar millor la diversitat de les aules, amb accions com “fer un bon mapatge de les necessitats”, la qual cosa afavorirà el potencial dels alumnes i ajudarà els mestres a “ser més eficients”.

Assignatura pendent per l’administració

Un dels deures pendents de l’administració pública és trobar la manera de regular correctament la intel·ligència artificial. “Just acaba de començar tot el procés i formalment no està introduïda a cap currículum d’educació. Sí que és cert que hi ha algunes escoles que ja treballen en algun programa concret a l’apartat de projectes, però des del Ministeri i la Conselleria d’Educació encara no s’ha anunciat de forma oficial com introduir-ho”, reclama Lissette Lemus.

Per la seva part, l’enginyer i professor en diferents centres educatius sobre programació, Jorge Calvo, reconeix que ja s’estan fent passes en l'àmbit estatal, tot i no ser visibles: “Amb el Ministeri d’Educació estem treballant per introduir al currículum escolar aquesta tecnologia. Sobretot, com ensenyar-la, no com treballar amb ella”. Això és important per dos motius principals: “Per una banda, pot ser útil pels docents per conèixer a l’alumnat i personalitzar nivells d’aprenentatge. Per altra, busquem un model d’ensenyament que expliqui la pràctica, la teoria i desperti el pensament crític dels estudiants”.

Els professionals de l’educació treballen colze a colze amb el Ministeri d’Educació per introduir l’ensenyament de la IA als currículums escolars

De moment, a Catalunya, ja hi ha dues universitats que presenten graus especialitzats sobre la IA. La pionera a l’Estat espanyol va ser la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) l’any 2020 amb la creació del grau en intel·ligència artificial (GIA). Un any després es va sumar una altra opció com és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).