Neix el CiPA, el primer centre de recerca de Catalunya i l’Estat especialitzat en proteïnes alternatives

La institució investigarà totes les fases de la cadena de producció de nous aliments alternatius a la proteïna càrnica per promoure una alimentació més saludable i sostenible

Categories:

Redacció

El CiPA es repartirà per tot el territori català, amb presència destacada al centre IRTA de Monells, al Baix Empordà
El CiPA es repartirà per tot el territori català, amb presència destacada al centre IRTA de Monells, al Baix Empordà | IRTA (CC by 4.0)

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat han presentat el nou Centre d’innovació en Proteïnes Alternatives (CiPA), el primer equipament de Catalunya i de l’Estat espanyol especialitzar en la recerca d’aquest camp. Amb la previsió d’acabar el desplegament de recursos tècnics el 2027, el CiPA es distribuirà per tot el territori català amb l’objectiu d’impulsar la producció sostenible d’aliments i pinsos com a fonts alternatives de proteïna per a l’alimentació humana i animal.

La creació d’aquest nou equipament respon a l’anomenada “transició proteica”, un moviment que està impulsant la Unió Europea per racionalitzar la ingesta de carn animal i promoure altres aliments que també aportin proteïnes, com els vegetals, les microalgues, els insectes o la fermentació de fongs. La intenció és fomentar una alimentació més saludable i, al mateix temps, reduir l’impacte ambiental del sector agroalimentari. En tractar-se d’una institució pionera en el seu camp, el CiPA “aspira a ser un centre de referència en la recerca de proteïnes alternatives al sud d’Europa”, ha assegurat el director general de l’IRTA, Josep Usall. La base central de l’institut el formaran l’equip ubicat al centre IRTA Monells (Baix Empordà), però també comptarà amb investigadors de l’IRTA Mas Badia (Baix Empordà), l’IRTA Fruitcentre (Lleida ciutat), l’IRTA Mas Bové (Tarragonès) i l’IRTA La Ràpita (Montsià).

Un dels punts diferencials és que el nou centre cobrirà totes les baules de la cadena de valor: la producció de biomassa, l’extracció i purificació de proteïna, la funcionalització de nous ingredients, l’avaluació organolèptica i de la seguretat alimentària i, finalment, la seva integració en prototips d’aliments reformulats. Això, segons asseguren des de l’IRTA, permetrà reforçar la circularitat en els processos industrials del sector agroalimentari, ja que tots els productes i ingredients que s’utilitzen provenen de residus, excedents o subproductes d’altres aliments.