Vicepresident del Clúster TIC Sud i Conseller Delegat de REDESSA
Innovació i tecnologia per impulsar la transformació del sector agroalimentari
"Els reptes de la indústria, que representa el 19% del PIB, són la producció sostenible i l’alimentació personalitzada"
El sector agroalimentari és un dels clars referents de l’economia a casa nostra i representa més del 19% del PIB de Catalunya. Entre les tendències i grans reptes de futur d’aquesta indústria hi ha la producció sostenible, l’alimentació personalitzada, les tecnologies agroalimentàries i la innovació. Amb aquests reptes sobre la taula, el Parc Tecnològic i d’Innovació Tecnoparc de Reus —gestionat per REDESSA, empresa pública d'impuls econòmic i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Reus i el Clúster TIC Catalunya Sud— està liderant el projecte Hub FoodTech & Nutrition per contribuir a la transformació tecnològica en el sector.
El Hub compta ja amb una cinquantena d'empreses i entitats vinculades a la indústria agroalimentària del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i amb la vuitantena d’empreses tecnològiques i digitals associades al Clúster TIC Sud. El projecte avança amb la intenció de ser un referent de quíntuple hèlix, implicant institucions (l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, Eurecat, IRTA, ACCIO i la URV), les principals empreses del sector de la zona i la societat, mitjançant la transferència de coneixement i la promoció d'hàbits saludables. Aquest enfocament aborda la sostenibilitat ambiental, econòmica i social amb l’aplicació de les noves tecnologies i la digitalització.
El Hub FoodTech & Nutrition compta amb la Universitat Rovira i Virgili com a referent internacional en recerca i estudis. El Centre Tecnològic Eurecat, amb seu a Reus, hi aporta expertesa en salut, nutrició i ciències òmiques, mentre que des de les instal·lacions a Mas Bové, l’IRTA impulsa la innovació agrària amb projectes al voltant de l’oli o la fruita seca. Es tracta, doncs, d’un projecte estretament relacionat amb el territori i des del qual ja s’han posat en marxa diverses iniciatives que busquen impulsar la transformació del sector i generar un impacte territorial.
“El Hub FoodTech & Nutrition compta amb l’expertesa en salut i ciències òmiques del Centre Tecnològic Eurecat, els innovadors projectes al voltant de l’oli i la fruita seca de l’IRTA i el referent internacional en recerca que suposa la URV”
Un bon exemple n’és la convocatòria destinada a les petites i mitjanes empreses del sector agroalimentari per acompanyar-les en el seu procés d'optimització i convertir-les en organitzacions més competitives i resilients. Al mateix temps, s’ha creat una incubadora de projectes amb una vertical foodtech per donar suport a la creació de noves start-ups que puguin abordar els reptes dels actors ja establerts al territori dins del sector agroalimentari.
A més, es realitzen esforços constants per aportar valor a les empreses i entitats adherides amb la finalitat de connectar l'ecosistema i fomentar projectes col·laboratius. En l'actualitat, el Hub està implicat en dos projectes a escala europea que permetran compartir coneixements i bones pràctiques empresarials en la gestió alimentària i l'economia circular. Amb aquest ecosistema publicoprivat es pretén abordar de forma col·laborativa els principals reptes que el sector haurà de fer front en els anys vinents: l'accessibilitat a matèries primeres, la sostenibilitat, l'economia circular, la gestió de l'aigua, la digitalització i la captació de talent; tot alineat amb les exigències dels canvis normatius en aquests àmbits.
Des de Reus, amb una clara visió territorial, continuarem treballant en col·laboració amb tots els agents implicats per consolidar aquest projecte transformador basat en la cultura innovadora i la cooperació entre les institucions públiques i la iniciativa privada. Estem davant una oportunitat econòmica excepcional per a la regió de la Catalunya Sud i el sector agroalimentari, amb Reus liderant el camí com a capital del sector TIC i transformant el futur dels aliments i la nutrició a la demarcació.