Google fa perdre visites a dos terços de les webs en català

Un informe corrobora la pèrdua de visibilitat de la llengua a les cerques, des de la primavera de 2022

Categories:

Redacció

L'informe ha sigut elaborat per l'Aliança, a petició de la Generalitat
L'informe ha sigut elaborat per l'Aliança, a petició de la Generalitat | Cottonbro Studios

La minva de la presència del català a les cerques a través de Google no és només una percepció. L’Aliança per la presència digital del català, entitat de recent creació, ha conclòs en un informe que el 66% de les pàgines web multilingües han perdut trànsit en les seves versions en llengua catalana. El fenomen es va començar a detectar el maig de l’any passat i, a dia d’avui, encara no s’ha resolt.

L’estudi ha analitzat 639 llocs web (dominis principals i subdominis) provinents d’un seguit de col·laboradors dels sectors públic, acadèmic, mediàtic i empresarial. La conclusió principal és l’evident pèrdua de visibilitat dels continguts en català a les cerques a causa d’un canvi sobtat en la indexació a Google. Les grans beneficiades de tot això són les versions en castellà, que guanyen gairebé una pàgina vista per cada una que perd la versió en català, fet que avala la percepció que ja tenien diversos webmasters durant els darrers mesos.

L’informe, a més, aclareix que l’anomalia no té res a veure amb cap canvi significatiu en l’arquitectura, contingut o qualitat dels llocs en català, i que els cercadors han deixat de respectar les preferències lingüístiques dels usuaris amb independència de la configuració d’idioma del dispositiu.

Les conclusions del treball s’han lliurat al Govern de la Generalitat i es posaran a disposició de les empreses que gestionen els principals motors de cerca “perquè l'utilitzin en els seus esforços per restaurar al contingut en català la visibilitat que li han fet perdre”apunta el coordinador de l’Aliança, Albert Cuesta. També està previst que els diputats del Parlament Europeu actius en qüestions relacionades amb les llengües minoritzades de la UE rebin l’informe perquè pugui ser utilitzat en les seves iniciatives legislatives.