El català entra al top 10 de qualitat en el rànquing més exigent de la Viquipèdia
La llengua assoleix la desena posició dels 10.000 articles essencials, després de liderar durant anys la classificació dels 1.000 articles
Categories:
La Viquipèdia en català ha entrat per primera vegada dins del top 10 del rànquing dels 10.000 articles essencials de l’enciclopèdia oberta, una classificació que valora la qualitat, extensió i documentació d’una selecció d’entrades. La versió catalana ha assolit una puntuació de 75,83 punts sobre 100, superant llengües com l’àrab, el portuguès, el coreà o l’hebreu, i situant-se molt a prop del novè classificada, l’italià.
Els 10.000 articles essencials és un llistat de pàgines sobre temàtiques que es considera que “totes les llengües havien de tenir”, que es classifiquen en categories com Biografies, Història, Geografia, Ciències físiques o Biologia i ciències de la salut, entre altres. Segons apunten des de la Viquipèdia catalana, es tracta d’una selecció criticada per alguns entorns, especialment pel seu biaix anglocèntric. En l’àmbit catalanoparlant s’inclouen pocs articles, entre els quals destaquen Antoni Gaudí, Andorra, Barcelona, València o Regne d’Aragó.
La Viquipèdia en català va assolir els 10.000 articles vitals el passat mes de febrer, un assoliment que els va permetre, aleshores, assolir l’onzena posició d’aquest rànquing. Malgrat que és la primera vegada que entra al top 10 d’aquesta classificació, la versió lingüística lidera des de fa 10 anys de manera “gairebé ininterrompuda” dels 1.000 articles essencials, una selecció més reduïda però d’entrades considerades més rellevants. En l’actualitat, el català ocupa la primera posició amb una puntuació màxima, juntament amb les versions en castellà i serbi.