Catalunya participa en una aliança europea per impulsar els semiconductors al continent

Els territoris participants col·laboraran per impulsar la investigació de noves tecnologies i la formació de nou talent especialitzat en microxips

Categories:

Redacció

L'aliança vol preparar el terreny per la implementació de la Chips Act de la UE
L'aliança vol preparar el terreny per la implementació de la Chips Act de la UE | Anne Nygård (Unsplash)

Catalunya és un dels 13 territoris europeus que s’han unit per impulsar l’Alliance of European Semiconductor Regions, una aliança de regions d’estats de la Unió Europea que té l’objectiu de promoure el creixement de la indústria dels semiconductors al continent. El projecte es posarà en marxa aquest dilluns amb la signatura de l'acord a Brussel·les (Bèlgica) i vol assentar les bases per a la implementació de la Chips Act, la directiva amb la qual la UE vol potenciar la indústria de xips fins a representar el 20% de la producció mundial el 2030.

El focus principal del projecte consistirà en la promoció de la recerca i la innovació per desenvolupar noves tecnologies aplicades al sector dels microxips. La intenció és promoure la transferència de coneixements entre els participants i col·laborar per dur aquestes solucions al mercat. En aquesta línia, també es buscarà potenciar la formació de talent especialitzat en la indústria dels semiconductors, tasca per la qual es treballarà de manera conjunta amb els clústers dels territoris que en formen part.

El Principat participa en l'aliança a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball, i és juntament amb el País Basc l’únic territori de l’Estat espanyol que en forma part. La resta de regions que conformen la iniciativa són Bavaria i Saxònia (Alemanya), Caríntia i Estíria (Àustria), Flandes (Bèlgica), Provença-Alps-Costa Blava (França), Piemont (Itàlia), Brabant del Nord i Overijssel (Països Baixos), Aveiro-Regió del Centre (Portugal) i Moràvia (República Txeca).

En l’actualitat, a Catalunya hi ha 86 empreses que treballen al sector dels semiconductors, les quals facturen gairebé 160 milions d’euros i donen feina a 700 persones, d’acord amb un informe d’ACCIÓ. A aquestes companyies cal sumar les noves apostes per la indústria de companyies que ja tenien presència al Principat, com la nova sala blanca de microxips d’IDEADED a Girona, el centre de disseny de microxips de Cisco a Barcelona o les instal·lacions per testar microxips de MPS a l’Hospitalet de Llobregat. De manera paral·lela, a Catalunya hi ha més de 3.700 investigadors amb projectes de recerca relacionats en l’àmbit dels semiconductors i iniciatives com FabCat, una aliança d’universitats i entitats catalanes per promoure la creació d’una fàbrica de producció de xips al territori.