Brussel·les presenta la Chips Act, la directiva per liderar el mercat dels semiconductors

La Comissió Europea donarà ajudes directes de 12.000 MEUR per finançar la recerca i producció de xips al continent

Categories:

ACN

L'executiu comunitari espera que s'arribin a mobilitar uns 43.000 milions per fabricar xips entre la inversió pública i la privada
L'executiu comunitari espera que s'arribin a mobilitar uns 43.000 milions per fabricar xips entre la inversió pública i la privada | Comissió Europea

Produir el 20% dels xips del món el 2030. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat la Comissió Europea (CE) per fer front a la crisi de semiconductors i deixar de dependre del mercat asiàtic per accedir a aquests components. Per fer-ho, Brussel·les ha presentat aquest dimarts l’EU Chips Act, la directiva europea per catapultar la producció del continent amb 12.000 milions d’euros en ajudes directes. "Els xips són crucials gairebé en qualsevol dispositiu", ha declarat la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen.

Amb aquesta nova normativa, encara pendent d'aprovació, la Unió Europea vol sobrepassar el pes que representa actualment en el mercat internacional, de només un 9%. A més a més dels fons que invertirà pel seu compte, l'executiu comunitari espera que s'arribin a mobilitzar uns 43.000 milions d'euros gràcies a les inversions del sector privat. "Hi ha d'haver una inversió privada considerable i generar un efecte paneuropeu, altrament hi hauria un risc de distorsió de la competència entre estats membres", ha advertit l'eurocomissària de Competència, Margrethe Vestager.

Com ja estava previst, hi haurà gairebé 5.000 milions d'euros de la partida per microelectrònica, 1.650 milions d'euros d'Horizon Europe, 1.650 milions del Programa Digital Europeu, 300 milions del European Innovation Council i 250 milions d'InvestEU. Per acabar de complementar aquest suport financer, Brussel·les ha anunciat aquest dimarts que afegirà 2.875 milions d'euros amb el Chips Joint Undertaking, un nou instrument al qual es podran afegir actors privats.

Els estats també podran invertir

Més enllà dels diners que aporti la UE, els estats membre també podran dedicar fons públics a la producció de xips. Com ja es va anunciar al novembre, Brussel·les utilitzarà una excepció a les normes europees de la competència per aprovar ajudes d'estat a fàbriques de xips, sempre que aquestes siguin "proporcionades".

Brussel·les aposta per obrir "tres o quatre grans fàbriques" de xips a la UE, seguint el model dels Estats Units, segons ha explicat aquest l'eurocomissari de Mercat Intern, Thierry Breton. A més, s'han identificat possibles mines a França, Alemanya i Polònia per obtenir la matèria primera necessària per produir els semiconductors. Breton ha assegurat que qualsevol inversió en aquestes mines haurà de "respectar la biodiversitat".

Etiquetes