FabCat, l’aliança per atraure una fàbrica de semiconductors a Catalunya

Els promotors proposen ubicar la nova factoria a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o a Vilamalla (Alt Empordà)

Categories:

Redacció

Els promotors de la iniciativa calculen que podria generar 2.000 llocs de treball directes i 40.000 d'indirectes
Els promotors de la iniciativa calculen que podria generar 2.000 llocs de treball directes i 40.000 d'indirectes | Cedida

Europa ja s’ha posat en marxa per guanyar presència internacional en la indústria dels microxips, i Catalunya no vol quedar-se enrere. Cinc universitats catalanes (UdG, UB, UAB, UPC i URV), les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona i diversos centres tecnològics i associacions de professionals han unit forces per crear FabCat, una plataforma des de la qual volen fer pressió perquè el Principat aculli una de les futures fàbriques de semiconductors previstes sota l’impuls de la Chips Act de la Comissió Europea.

L’anunci de la iniciativa s’ha llançat dies després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, revelés un nou PERTE d’11.000 milions d’euros orientat a impulsar la indústria dels semiconductors a Espanya. Les Cambres de Comerç catalanes han “aplaudit” aquest moviment en un comunicat, on reivindiquen el “coneixement tecnològic i l’expertesa de recursos humans fortament implicats en el disseny i l’aplicació de la tecnologia dels microxips” que té la indústria catalana, així com “la disponibilitat dels mitjans materials i del terreny industrial amb els requeriments més exigents per poder acollir un gran projecte de fabricació de semiconductors”.

L'adequació del terreny a les necessitats d’una fàbrica d’aquestes condicions ha dut a FabCat a identificar dues possibles localitzacions dins del principat: Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i el Polígon Industrial de Vilamalla (Alt Empordà). Segons expliquen en el seu manifest, la construcció d’una factoria d’aquestes capacitats generaria una ocupació de 2.000 llocs de treball directes i 40.000 d’indirectes. Això sí, requeriria una inversió de 22.000 milions d’euros, a executar en quatre anys, d’acord amb la proposta presentada, que s’ha fet arribar als governs català i espanyol.