No hi haurà TIC sense humanitat i diversitat
El sector tecnològic enfronta el repte d’incloure el talent femení i d’altres disciplines per oferir eines que generin un impacte real en la societat
Categories:
“Penses o et pensen?”. Així és com l’escriptora, conferenciant i professora en escoles de negocis Pilar Gómez-Acebo intenta fer pensar l’auditori en totes les seves sessions. I ho ha tornat a fer al WomenTech 2022, però amb un missatge destinat als seus oients: “L’humà és un ésser emocional que raona i això canvia el focus de la decisió. Només el 10% de la humanitat pensa, la resta, actua. Les dones, que reflecteixen una baixa autoestima, necessiten adquirir més coneixement per reduir la inseguretat i entrar en el grup dels que pensen”. El congrés, destinat a despertar les vocacions STEAM entre les dones amb talent femení actual de referència a les TIC, ha reunit en un entorn virtual amb avatars, estands digitals i un escenari sense ponents presencials, sinó per videoconferència.
Aquest escenari és una mostra de com la tecnologia canvia el nostre entorn. Ho fa a un ritme accelerat i amb una clara mancança de professionals per desenvolupar-lo. I, ho han afirmat i repetit fins a la sacietat cadascuna de les ponents: amb un clar biaix de gènere. El sector TIC està plenament masculinitzat, pel que hi falta la mirada femenina que fa que les noves eines siguin paritàries i contemplin un ús diferent al dels homes. Però també hi ha un biaix cultural. Ho ha verbalitzat la cofundadora i CEO de Big Onion, Montse Guàrdia, qui ha pres com a referència les últimes dades aportades per un estudi de l’organització Women Tech que conclou com Llatinoamèrica i l’Àfrica estan arribant a una paritat en l’accés als estudis. “Altres països que se suposa que tenen una indústria més desenvolupada no han avançat en termes de paritat, sinó que van en retrocés”, ha comparat, “d’aquí que hàgim d’enfortir el missatge que calen dones dissenyadores, desenvolupadores i enginyeres”. Però no només en àrees tècniques, sinó també d’altres disciplines: “Qualsevol funció i professió ha d’adaptar-se i adoptar les eines digitals per crear un món en el qual hi hagi la veu de la diversitat”. Advocats, infermeres, mestres, venedors, artistes... tots tenen cabuda al món digital.
Guàrdia: "Qualsevol funció i professió ha d’adaptar-se i adoptar les eines digitals per crear un món en el qual hi hagi la veu de la diversitat"
Aquest és el motiu pel qual, prèviament i sense cap diàleg a l’escenari que donessin pas a l’una a l’altra, Gómez-Acebo feia referència a un canvi en l’economia que ens ha portat a un sistema en forma de barril on tots els sectors creixien a un context en forma de rellotge de sorra: creix la base i creix la part superior. “Hem de saber com situar-nos i formar-nos perquè la nostra professió tingui permanència i persistència”, ha alertat. I en el cas de les dones, això inclou formació i seguretat.
Despertar les vocacions en les nenes
Només el 8,6% dels llocs tècnics en empeses TIC estan ocupats per dones i, a més a més, elles sobren un 19% menys que els homes. Aquestes són algunes de les dades del Departament de Polítiques Digitals i Territori presentades per la directora general de Societat Digital, Joana Barbany. I és que les dones, ha afirmat, “estan més formades, però tenen una percepció menor”. És a dir, tenen una taxa menor d’abandonament en els seus estudis, es formen durant més anys i amb més diversitat de programes per ampliar la seva experiència, però manquen de seguretat per sentir-se preparades per ocupar posicions amb responsabilitats o relacionades amb les TIC.
Només el 8,6% dels llocs tècnics en empeses TIC estan ocupats per dones
Un dels mecanismes creats per la Generalitat per combatre aquesta realitat són els Premis Dona TIC, destinats a donar visibilitat a dones clau en l’entorn tecnològic i tècnic, i convertir-les en referents. Aquests guardons han reconegut propostes com la de Cristina Steegmann, directora de l’Institut Eugeni d’Ors de Badalona per la implementació de les TIC a les aules per despertar les vocacions en els joves, reduir l’absentisme i fomentar la continuïtat dels estudis, sobretot entre les noies.
De fet, motivar les nenes i les adolescents és una de les claus. Mitjançant activitats a l’aula poden posar a prova les seves habilitats, posar en pràctica la teoria i veure que elles també tenen la capacitat d’entendre la tecnologia. Però també és clau tenir dones que il·lustrin l’èxit del talent femení en el sector, com és el cas de Maria Jesús Salido. Premiada a la categoria d’Empresària, és cofundadora de Social Diabetes, un dispositiu mèdic que ajuda les persones amb aquesta malaltia a controlar el seu estat de salut amb un dispositiu electrònic.