La base de dades VDJOC supera el centenar de videojocs en català

El portal ha duplicat en un any el nombre de jocs classificats, el 65% dels quals es troben disponibles per a ordinadors

Categories:

RedaccióACN

| Anthony (Pexels)

La base de dades interactiva de videojocs comercials en català de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura, VDJOC, ha duplicat en un any el nombre de jocs que permet consultar. L’eina, que es pot consultar en línia, es va crear l’any 2020 i actualment conté un total de 109 obres classificades. El portal recull tots els títols que incorporen la llengua com un dels seus idiomes disponibles i n’ofereix una fitxa informativa amb l’estudi que l’ha desenvolupat, el gènere, les plataformes a través de les quals es pot jugar, l’edat recomanada, el tràiler i l’accés al web del joc.

VDJOC ofereix una cerca basada en les 12 categories en les quals s’agrupen les obres, de les quals la més nombrosa és la d’acció-aventura, amb més de 40 propostes, seguida d’arcade i de trencaclosques, amb més de vint cadascuna. La resta de categories són esports, estratègia, infantils, jocs seriosos (serious games), musical, plataformes, rol, simulació i terror. Pel que fa a les plataformes, el PC és l’opció més popular per als videojocs en català, ja que el 65% del total (70 títols) té versió disponible per a ordinadors, la gran majoria a través de Steam. La resta d’obres es poden gaudir des de dispositius mòbils (Android o iOS) o bé a les principals consoles actuals del mercat: Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X|S i PlayStation 4 i 5.

La base de dades es marca com a objectiu fomentar el coneixement i el consum dels productes que aposten per la llengua, una tendència en creixement, però encara molt deficitària. Per intentar resoldre aquesta situació han sorgit iniciatives ciutadanes com el Projecte Ce Trencada, que ofereix traduccions al català gratuïtes per aquells estudis de videojocs que vulguin incorporar l’idioma als seus jocs, un servei que ja han utilitzat obres nacionals com Horror Tales: The Wine o Aragami 2.