Cau un 2% el nombre de professionals TIC a les empreses
El primer trimestre del 2021 registra una davallada de la presència d’experts de l’àrea tecnològica respecte de l’any anterior
Categories:
El nombre de professionals TIC a les empreses de l’Estat espanyol durant el primer trimestre ha caigut un 2% respecte l’any anterior. Segons assenyala l’Enquesta sobre els usos TIC i el comerç electrònic de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els experts en tecnologia representa de mitjana un 16,4% de les plantilles aquest 2021 i només un 5,7% de les companyies compten amb dones expertes en aquesta àrea. Catalunya, Madrid i el País Basc són les regions amb un volum més elevat d’ús de les TIC, mentre que Extremadura, Cantàbria i Melilla es troben a la cua.
Digitalització a les empreses
Respecte a la digitalització de les companyies, el 65,7% dels equips d’organitzacions de 10 treballadors o més comptaven amb ordinadors per a fins empresarials i el 59,4% disposava de connexió a Internet en el primer període del 2021. L’ús dels mitjans socials està implantat en el 66,6%, mentre que el núvol ha entrat en menys d’una tercera part de les societats. No obstant això, el 78,3% té pàgina web.
Respecte a l’ús de programari específic, l’ERP és el més acceptat. La meitat dels negocis l’usen per a la gestió interna, mentre que un 41,8% aplica un CRM per a la relació amb els clients. Les eines basades en Internet de les Coses han estat les que més han crescut respecte el 2020 amb un 10,9% més i ja es troba en el 27,7% de les empreses. En el cas de la intel·ligència artificial, la integració és més lenta i ha arribat només al 8,3% de les 26.000 companyies enquestades.
La utilització de connexió fixa a Interent i d’equips tecnològics per als treballadors en les empreses de menys de 10 empleats ha millorat en comparació amb l’any anterior, tot i que s’ha reduït en un 1% el nombre d’especialistes TIC.
Implantació del teletreball
Un dels efectes de la pandèmia ha estat la visibilitzaciód el teletreball. Aquesta modalitat s’ha mantingut en un 85,5% dels negocis de més de 250 treballadors, mentre que només un 20% de les organitzacions més petites l’ofereix com a opció per als treballadors almenys un dia a la setmana.
Menys compres en línia
En plena pandèmia, el 26,9% de les empreses que van aplicar el comerç electrònic a la seva estratègia de vendes van ingressar 275.398 milions d’euros, un 10,4% menys que en el mateix període de l’any anterior. Una caiguda que trenca amb la tendència alcista registrada des del 2014.
El 32,3% de les empreses amb 10 o més empleats van realitzar compres mitjançant comerç electrònic en 2020. El volum total de les comandes de béns i serveis va ser de 222.011 milions d'euros, amb una disminució del 14,7%. Les adquisicions a través de la venda online van representar el 22,7% de les compres totals de les empreses de 10 o més empleats, enfront del 23,5% de l'any anterior.