Barcelona necessita un 57% més de professionals TIC
Les empreses tecnològiques creixen a un ritme del 80% en els dos últims anys, mentre que la demarcació només compta amb un 23% dels treballadors qualificats
Categories:
La demarcació de Barcelona necessita incrementar el volum de professionals de les TIC en un 57% per cobrir la demanda de treballadors del sector. En els dos últims anys, el territori ha augmentat un 80% les ofertes de feines, mentre que només el creixement de persones qualificades ha estat del 23%. Actualment l’ecosistema està format per més de 77.000 professionals, segons el Barcelona Digital Talent Overview presentat aquest dilluns i impulsat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), la Mobile World Capital i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
Els perfils més demandats són els relacionats amb el desenvolupament web, el d’apps, l’experiència d’usuari, les solucions RP i CRM, i les metodologies àgils, per ordre d’interès. Tot i això, l’escassetat de professionals en àmbits com la ciberseguretat, el big data, el blockchain o la visió per computació fa que per cada oferta de feina hi hagi només dos professionals, mentre que la ràtio és de una posició per cada 36 candidats en altres sectors econòmics. “Des del 2008 fins al 2020 l’ocupació de Catalunya ha crescut un 46,6% i l’economia ha tingut una reducció del 4,5%”, ha explicat el director general d’Economia Digital de la Generalitat, Daniel Marco, “demostra que l’àmbit TIC és un generador d’ocupació”.
Mes talent de fora i més dones
Però la manca de professionals és un problema de tot l’Estat espanyol. Amb un 9% de la població europea, el país representa el 6,6% del talent digital, molt lluny del 36% dels treballadors i el 29% de la població que aglutinen el Regne Unit i Alemanya plegats. Com a dada positiva, en la presentació de l’informe, el director de Transformació Digital de la Mobile World Capital, Jordi Arrufí, ha assegurat que a Espanya “no hi ha fuga de talent” i ha quantificat en el 4,3% l’exportació de persones qualificades d’Europa. El principal país d’importació d’empleats capacitats en les TIC és el territori britànic (21%).
Per cada oferta de feina en ciberseguretat, big data o blockchain, només hi ha dos candidats que encaixin
En aquest sentit, el president del CTecno, Joan Ramon Barrera, ha remarcat la importància de definir una estratègia per captar nou talent. “A més de treballar a mitjà termini, ho hem de fer també a curt termini per accelerar l’atracció de professionals de fora, incorporar-los i convertir-los d’altres sectors”. Prop del 31% dels professionals digitals que conformen l’ecosistema són de fora.
Uns dels elements que podria dissuadir l’arribada d’aquests empleats podria ser el sou. Tal com destaca l’estudi de la Barcelona Digital Talent, la retribució mitjana a la capital catalana se situa en els 37.500 euros, mentre que a Amsterdam es troba en 50.7000, i a Londres, en 73.200. “Si consideres el cost de vida, Barcelona pot competir amb París i Amsterdam”, ha matisat Arrufí, “un sou molt alt pot acabar dissuadint la inversió estrangera, i massa baix, pot fer que no puguis atreure talent”.
Les dones també són un col·lectiu que cal incorporar. Representen el 26% dels professionals de la demarcació, lleugerament per sobre del 25% de la mitjana europea. Les posicions relacionades amb l’experiència d’usuari són l’únic camp on hi ha paritat, mentre que en les de ciberseguretat són el 15% o en solucions al núvol, el 20%. “Com més a prop de posicions de gestió i negoci, més dones”, ha apuntat Arrufí.
Un impacte moderat de la covid-19
En el període de març a maig, coincidint amb la pandèmia del coronavirus, tots els sectors han patit una caiguda de la demanda de professionals. Perfils molt buscats prèviament com la gestió, i les operacions financeres i de negoci l’han vist caure en un 63% i un 61%, respectivament. En canvi, en les professions tecnològiques, la davallada ha estat del 45%.
En aquests mesos, s’han publicat 6.700 ofertes i el desenvolupament web s’ha mantingut com el més demandant, seguit per les solucions en el núvol, impulsat per les recents necessitats del teletreball i l’ús de serveis en remot.
Més i millor talent
Entre els reptes que el sector hauria d’afrontar per millorar la situació es troben comentar les vocacions tecnològiques, tant a través de les universitats com de la reorientació de professionals que ja es troben en actiu, com també atraure el talent femení. Però aquesta preparació per a la incorporació al mercat laboral s’ha de fer amb un diàleg constant entre empreses i centres per tal d’oferir un pla d’estudis actualitzat a un sector amb canvis constants.
Així mateix, el director de Transformació Digital de la MWC ha situat com a prioritari promoure una mesura com les Tech Visa que ja han posat en marxa diversos països com Estònia o Portugal. “Permet importar talent de fora de l’espai Schengen i fer més àgil la contractació, seríem més competitius”, ha explicat Arrufí.