L’Ars Electrònica porta la interacció tecnològica al món de l’art a Barcelona
El festival se celebrarà del 8 al 12 de setembre amb exposicions de 24 artistes i xerrades, concerts i pel·lícules 3D
Categories:
Barcelona acull, per segon any consecutiu, una de les subseus de l’Ars Electrònica Festival, el principal esdeveniment mundial sobre creació artística en formats electrònics. Sota el nom de Garden Barcelona, les activitats celebrades a la capital catalana s’estendran del 8 al 12 de setembre i es duran a terme principalment al Canòdrom – Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica i a l'Espronceda Institute of Art & Culture. A més a més d’exposar les creacions locals i internacionals, la trobada també inclourà xerrades entre artistes i científics, concerts i projeccions de pel·lícules 3D.
Al festival d’enguany es mostraran obres inèdites de professionals de l’art electrònic com Oscar Martin o Andy Gracie. Les seves produccions han estat creades en residència després d'un concurs públic i basades en recursos digitals i analògics, amb la interdependència humana com a eix principal sobre el qual construir. El Canòdrom acollirà una obra històrica i una producció inèdita de la Col·lecció Beep d'Art Electrònic i els cinc projectes becats. Al centre d'art Espronceda es desplegaran cinc instal·lacions, tres de les quals són el resultat de les residències artístiques IMMENSIVA Residences 2021, que ofereixen experiències multiusuàries i aborden temes candents de la creació contemporània com els NFT, les criptomonedes i la contaminació ecològica de les dades.
Garriga: "L'art electrònic i digital ja forma part del nostre dia a dia i està cridat a ser un dels grans moviments artístics de la nostra època"
“L’art electrònic i digital ja forma part del nostre dia a dia i està cridat a ser un dels grans moviments artístics de la nostra època”, ha declarat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a la presentació del festival celebrada aquest dimecres al Canòdrom. La titular del Departament ha volgut remarcar l’aposta del Govern per aquesta disciplina artística amb la creació de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital: “És important saber que des de diferents parts de Catalunya hi ha professionals que treballen per tal de promocionar-lo i expandir-lo a casa nostra”.
24 projectes d’art electrònic
El llistat d'artistes involucrats inclou fins a 24 noms i projectes. Neuroconnection, d’Anaisa Franco, és una instal·lació interactiva que permet jugar i controlar les reaccions de la llum utilitzant els pensaments propis dins d'una escultura de llum sensible paramètrica. Per la seva banda, Do bodies dream of electromagnetic organs?, d'Esther Rodríguez-Barbero, és una instal·lació performativa construïda amb sensors de moviment que reflexiona sobre la relació entre el cos i els dispositius biomèdics electromagnètics implantats. Un altre dels projectes destacats és Cambres fosques de la ideologia, una recerca elaborada pel grup Estampa sobre les mediacions tecnològiques que operen rere les imatges, que estableix analogies entre la càmera obscura fotogràfica i les tecnologies de detecció d'objectes.

Aquestes són algunes de les creacions exposades al Canòdrom. D’altra banda, al centre Espronceda hi haurà obres individuals de creatius com Solimán López, amb la seva Olea. Codificacions bio-digitals, i Mohsen Azrati, que exposarà Perception of wine. Les produccions col·lectives també tenen el seu espai, amb exemples com Oxytocina Machina, de Sammie de Vries, Mila Moleman, Zalán Szakács, Mathieu Preux i Lucía Redondo; i Theater of Inconveniences, d’Anirudhan Iyengar, Nuño de la Serna Vicente, Dominic Schwab, Helvijs Savickis, Julia Obleitner i Mathieu Preux.
L’Ars Electrònica se celebra des de fa 42 anys en format anual a la ciutat de Linz (Àustria), però la situació extraordinària per la pandèmia va dur a l’organització a constituir un festival híbrid i descentralitzat el 2020, amb la població austríaca com a centre neuràlgic i un centenar de ciutats d’arreu del món participant-hi de manera remota. Barcelona ja va actuar l’any passat com una d’aquestes subseus, amb l’exposició d’obres d’artistes electrònics com Mónica Rikić, Santi Vilanova o Roc Parés.