El CoNCa premia l’art electrònic de Mónica Rikić

La barcelonina rep el Premi Nacional de Cultura per la tasca de visibilització de l’impacte de la tecnologia, la relació amb les màquines i l’ús dels dispositius en la creació artística

Categories:

ACN

Mónica Rikic, Premi Nacional de Cultura 2021
Mónica Rikic, Premi Nacional de Cultura 2021 | ACN

L’artista electrònica Mónica Rikić ha rebut el Premi Nacional de Cultura per l’excel·lència i innovació dels seus projectes. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut el seu impacte social de la tecnologia, la convivència home-màquina i la reapropiació de sistemes i dispositius per introduir-los en la creació artística.

La tecnoartista treballa amb enfocaments com l’educatiu i l’experimentació artística per motivar noves formes de pensar i interactuar amb l’entorn digital que ens envolta. Així, centra la seva pràctica en codi, electrònica i objectes no digitals per crear projectes interactius sovint emmarcats com a jocs experimentals.

Rikić ha participat en festivals internacionals com Ars Electronica a Linz, Creative Tech Week a Nova York, Robotronica a Austalia o FILE al Brasil, entre d’altres, i ha estat guardonada al Japan Media Arts Festival, A MAZE Berlin, al Margaret Guthman Musical Instrument Competition d’Atlanta i amb una beca Leonardo de la Fundació BBVA per treballar en un projecte de recerca sobre robots i interaccions socials.

El CoNCA també ha reconegut l’escriptor i pintor Narcís Comadira, la fotògrafa Maria Contreras Coll, l’editora Maria Carme Dalmau i el Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu. Segons el jurat, en ells conflueixen "la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial".

Al llarg de les seves 47 edicions, els Premis Nacionals de Cultura han reconegut la tasca de més de 380 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país. Des del 2020 i fins al 2024, el Plenari actual de la institució reconeix anualment cinc persones o entitats equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori.
 

Etiquetes