La música per ‘streaming’ guanya 100 milions d’usuaris durant el 2020
El sector segueix creixent després del confinament i durant el primer quadrimestre de 2021 suma 19,5 milions de nous subscriptors
Categories:
El confinament va fer créixer exponencialment l’entreteniment i els productes culturals en format digital, com el vídeo sota demanda, la retransmissió de continguts o els videojocs. La tornada a la nova normalitat va relaxar l’expansió de molts d’aquests continguts, però aquest no ha estat el cas de la música per streaming. D’acord amb un estudi realitzat per MIDiA Research, el sector ha arribat als 467 milions de subscriptors durant el 2020 després de sumar 100 milions de nous usuaris, una xifra sensiblement superior que els 83 milions que es van afegir durant el 2019. L’increment de la indústria sembla no tenir sostre, atès que durant el primer quadrimestre de 2021 s’han incorporat 19,5 milions de nous subscriptors.
D’entre tots els serveis de música per streaming disponibles a escala global, Spotify es manté com a líder destacat, amb un 32% de la quota de mercat. La plataforma, que enguany ha reforçat la seva aposta pels podcasts i ha expandit el seu negoci a les sales de veu i als audiollibres, ha sumat fins a 27 milions de nous usuaris entre el primer quadrimestre de 2020 i el primer quadrimestre de 2021. Aquesta consolidació la podem observar també a l’Estat espanyol, ja que segons la darrera onada de l’EGM, la plataforma és la tercera pàgina web més visitada, amb 10,5 milions de visitants únics al mes.
La segona posició l’ocupa Apple Music, amb un 16% del global, mentre que Amazon Music s’emporta el bronze amb el 13% del mercat. Ambdues plataformes s’assenten al sector com a alternatives viables a Spotify i, de la mateixa manera que el servei de streaming verd, també han decidit apostar fermament pel podcast. La quarta posició del rànquing l’ocupa Tencent, gegant tecnològic xinès que també representa el 13% del sector.
Google, enfocada en la Generació Z
La cinquena posició de la classificació és propietat de Google amb YouTube Music, que s’emporta una quota del 8% del mercat. Malgrat trobar-se encara lluny de la resta de competidors, el servei de l’empresa de Mountain View és la que més s’ha expandit durant el darrer any, amb un notori creixement del 60% interanual. ”Els primers signes són que YouTube Music s'està convertint per a la Generació Z en el que Spotify era per als Millennials fa mitja dècada”, explica l’analista de MIDiA, Mark Mulligan. En termes de creixement, Tencent és la segona amb un ritme del 40%, mentre que Amazon Music torna a ser tercera amb el 27%.
Malgrat l’augment de subscriptors i l’expansió de totes les plataformes dedicades a la música per streaming, el sector també ha experimentat una davallada de l’ingrés mitjà per usuari, que cau un 9% durant el 2020. Aquesta situació es deu als nous mercats als quals han arribat aquests serveis, essencialment l’Amèrica Llatina i la zona Àsia-Pacífic, que disposen d’un nivell adquisitiu més reduït que les poblacions occidentals.