El ‘streaming’ salva el sector de la música

Les plataformes gratuïtes i les modalitats de subscripció representen el 96,8% del mercat digital

Redacció

Les plataformes en línia salven el sector de la música
Les plataformes en línia salven el sector de la música | Pixabay

El consum de música en línia ha estat el salvador del sector durant el confinament. El sector ha tancat el 2020 amb uns ingressos de 354 milions d’euros, un 4,4% més que l’any anterior. El motor de creixement ha estat el segment digital, que ha disparat un 22,2% els ingressos publicitaris en les plataformes gratuïtes i un 13,5% en les modalitats de subscripció. Unes xifres del streaming que contrasten amb la davallada del format físic, que arrossega anys en caiguda lliure malgrat que s’ha recuperat el vinil, però que no ha pogut fer front a la pandèmia, segons conclouen Promusicae i la Federació Internacional de la Indústria Fonogràfica (IFPI) en els seus informes anuals.

Contra tot pronòstic, el consum de música en plataformes digitals va caure durant les primeres setmanes del confinament. L’activitat es va reprendre a mesura que la ciutadania recuperava la “normalitat”, el que ha permès tancat l’any de la covid-19 amb un creixement del 24,4%, per sota del 32% previst a principis del 2020. La difusió de productes a través del streaming ja representa el 96,8% del mercat digital i genera 250 milions d’euros.

Font: Promusicae

Les subscripcions de pagament han crescut un 13,5%, per sota del 35% registrat l’any anterior, i l’accés gratuït a les plataformes com Spotify s’ha mantingut principalment per l’augment de l’ús de la música en xarxes socials com Tik Tok, Instagram, Facebook i Snapchat, i en vídeos de YouTube, Vimeo i altres portals.

El segment digital ja representa el 82,4% de les vendes de música gravada i suma 259 milions d’euros, als quals s’hi han d’afegit 5,2 milions d’euros de la descàrrega d’internet i 2,9 milions d’euros dels productes per a mòbils, tons i espera. Les subscripcions generen el 44% dels ingressos al mercat, amb 3,7 milions d’euros.