Quokka: de nevera intel·ligent a aliat contra la covid-19

Categories:

Aida Corón

Quokka s'ha reconvertit en un dispensador d'EPIs per al personal sanitari durant la pandèmia
Quokka s'ha reconvertit en un dispensador d'EPIs per al personal sanitari durant la pandèmia | Cedida

Quokka havia de ser una nevera intel·ligent per fomentar els hàbits saludables a l’oficina. Però si una cosa ha deixat clar l’ecosistema TIC i els professionals, és que la tecnologia ha de ser una aliada per combatre la pandèmia causada per la covid-19; i amb aquesta premissa, el projecte que la startup tenia entre mans va passar a convertir-se en un magatzem per a equips de protecció individual (EPIs) del sector sanitari.

I és que l’estructura en forma de caixa de Quokka és prou mal·leable per a adaptar-la a qualsevol entorn. “Vam desenvolupar el prototip el juliol del 2019 a escala petita. Vam crear el panell de control, vam buscar els proveïdors de menjar preparat i càterings, els possibles clients... tot amb la idea de tenir el model de negoci final i sortir al març, però el coronavirus a buidar les oficines i vam haver de retardar el llançament”, relata el CEO i cofundador de Quokka, Bernat Serra. Lluny de quedar-se quiets i esperar que el final el confinament permetés retornar a una mínima activitat, van repensar la idea original: “No volíem dependre de la pandèmia i vam veure que podia reconvertir-se en un sistema de control d’inventari i de dispensació a usuaris de forma personalitzada”.

Reaccionar i adaptar-se al moment

La sort va estar de la seva mà perquè un contacte amb un hospital a Manresa els va permetre pensar a picar la porta del sistema de salut. “Vaig poder presentar el projecte al departament d’Innovació, tant la proposta del menjar, perquè el menjador no estava obert ni els torns de nit i urgències tenien coses sanes per menjar, com la dels EPIs”, recorda Serra, “la necessitat del moment va ser adoptar la tecnologia com un dispensador intel·ligent de mascaretes, ulleres de protecció, bates i altres per al personal”. L’avantatge que aporta el sistema és que el material està controlat i accessible per a tot el personal amb dispensador en diferents zones del centre. “És com un magatzem descentralitzat”, compara el CEO.

El dispensador intel·ligent permet tenir la traçabilitat del material i control la quantitat que agafa cada professional

A més a més, la solució és eficaç a l’hora de controlar quina quantitat i tipus d’equipament de protecció ha agafat cada persona, així com en el recordatori del temps màxim d’ús de cada peça. “Fins ara la traçabilitat es feia manual, amb paper i bolígraf, i ara és automàtica”, ressalta.

Serra reconeix que hi ha competidor que reparteixen EPIs sota el format de vending, però destaca que Quokka “no obliga els hospitals a comprar també el material al proveïdor de les màquines” i permet fer “una reposició de 200 o 300 mascaretes en un minut gràcies als sensors de pes”.

Tecnologia bàsica, però ben aplicada

El funcionament de la solució és senzill. La caixa compta amb uns sensors que associen el material a un pes per saber en tot moment quin producte està adquirint la persona que obre el dispensador. Però per a accedir-hi, el personal ho ha de fer amb una targeta o codi, de manera que en tot moment es coneix la identitat d’aquest.

L’ús de sensors permet associar un pes a cada productes i saber de manera automàtica què s’ha extret del dispensador

Com que l’objectiu original era portar aliments saludables a l’oficina, Quokka estava pensada per distribuir àpats preparats, fruita i begudes que estalviessin als treballadors pensar cada dia en el tupper i mantenir una bona dieta. El sistema de sensors de pes i accés personalitzat permet saber quins productes adquireix l’empleat i pagar automàticament gràcies a la vinculació de la targeta o codi a un compte corrent. “Vam optar per la tecnologia de sensors per un tema ecològic”, explica Serra, “si ho haguéssim fet amb RFID, cada producte necessitaria una etiqueta de coure per ser llegida en un sensor electromagnètic i no seria sostenible”. Afegeix, també, que van descartar la visió per computació: “Volíem precisió a la nevera i els sensors de pes ens ho donava”.

Una solució per a cada sector

Tot i que ara mateix es distribueix Quokka com un dispensador d’EPIs per al sector sanitari, la idea de la nevera intel·ligent que va motivar la creació de la startup, impulsada per Emprèn UPC, també es troba al mercat. “Esperem poder fer intensiva la comercialització a partir del setembre, quan l’activitat pugui tornar una mica a la ‘normalitat’”, comenta el cofundador.

Però la proposta no té límits i pot adaptar-se a altres sectors: “Més EPIs en la indústria, medicaments en farmàcies o centres de salut... Com que només distribuïm productes i materials, no hi ha complexitat”. L’única adaptació que cal fer és configurar els algoritmes perquè els sensors facin els càlculs de pes i cost en el cas que calgui pagar.

La solució també permet als càterings i empreses de reposició obtenir mètriques de consum i estadístiques d’usuaris per a una millor planificació de les vendes.