Utilitzen la impressió 3D per recuperar “el plaer de menjar” de persones amb disfàgia

Un projecte d’Althaia i la Joviat de Manresa utilitza la tecnologia per crear plats i substituir els purés i triturats

Categories:

RedaccióACN

Utilitzen la impressió 3D per recuperar “el plaer de menjar” de persones amb disfàgia
Utilitzen la impressió 3D per recuperar “el plaer de menjar” de persones amb disfàgia | Cedida

La Fundació Althaia i l’escola de cuina Joviat de Manresa han presentat aquest dimecres un projecte d’impressió 3D destinat a l’elaboració de plats per a persones amb dificultats per a ingerir aliments. Aquesta iniciativa compta amb l’assessoria del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) dins del seu Programa Impacte, i s’ha creat amb l’objectiu de fer recuperar “el plaer de menjar” a les persones que pateixen disfàgia d’una manera segura i amb totes les garanties nutricionals.

A Catalunya, el 15% de les persones majors de 65 anys tenen problemes a l'hora de mastegar i empassar-se aliments i, per a molta d'aquesta gent, la seva dieta es basa en triturats i purés. Això fa que, sovint, perdin la gana i l'interès per menjar i, com a conseqüència, provoca importants deficiències nutricionals.

"Mai unes patates braves havien fet tan feliç algú", assevera una de les cuidadores de la residència on s'ha provat el projecte

El projecte s'ha provat aquesta setmana amb un grup d'usuaris del centre de disminuïts físics de Manresa, i la reacció ha estat “al·lucinant”. Se'ls ha preparat un menú que incloïa plats com amanida cèsar, patates braves, croquetes, suquet de lluç o arròs amb llet. Alguns ni tan sols havien tastat mai plats com aquests, raó per la qual a molts els ha sorprès el gust. "Mai unes patates braves havien fet tan feliç algú", ha assegurat una de les cuidadores de la residència.

Aplicació a altres patologies i inclusió en la restauració

Els plats es produeixen amb una impressora que té l'estètica exterior d'un forn o un microones i que, a través d'unes càpsules, és capaç de crear plats amb tot el sabor i amb la textura necessària perquè les persones amb disfàgia no tinguin cap dificultat a l'hora d'empassar-se el menjar.

La iniciativa, segons explica el doctor Bartomeu Ayala, pot ser exportable a altres patologies com, per exemple, malalts oncològics o gent que ha patit el coronavirus i que encara no ha recuperat el gust. A més, és especialment important per a nens que pateixen càncer, ja que per culpa de tractaments com la quimioteràpia, perden la gana.

El futur, segons explica una de les estudiants del projecte, Marina Vilaseca, passa ara per aconseguir que cuines domèstiques i restaurants incloguin aquesta tecnologia i fer que les persones que pateixin disfàgia no continuïn perdent "el plaer de menjar".