Balance Phone, l’app que bloqueja el contingut addictiu dels dispositius

L’aplicació canvia la interfície del telèfon per reduir el temps davant de pantalla i fer un ús més saludable de la tecnologia

Categories:

María Aroca

Balance Phone bloqueja totes les apps i  platafomes addictives
Balance Phone bloqueja totes les apps i platafomes addictives | Web Balance Phone

L’addicció als telèfons mòbils s’ha convertit en un dels problemes a l'orde del dia, que afecta sobretot els adolescents. Les estadístiques d’un informe d'Unicef revelen que el 31,6% dels joves passa més de 5 hores diàries connectades a internet durant la setmana, i aquesta xifra ascendeix fins a les 7 hores durant el cap de setmana. Amb aquestes xifres, dos joves emprenedors de Barcelona, Albert Beltran i Carlos Fontclara, han ideat Balance Phone, una aplicació mòbil que restringeix l'accés a les xarxes socials i a les plataformes més addictives dels dispositius. El programari, que es va idear a l’abril d’aquest any, ja s’apropa a les 9.000 descàrregues, i de moment és exclusiu per a dispositius Android.

L’aplicació neix de l'experiència personal dels dos joves, que en el seu dia a dia es van adonar que passaven molta estona a les xarxes socials. “Em vaig adonar que acudia al mòbil en qualsevol moment per mirar el que fos i això no m’agradava, i hi volia posar una solució”, explica Fontclara. Davant d’aquest problema, el cofundador comenta que la primera opció va ser esborrar les aplicacions del mòbil, però va veure que no era suficient: “No funcionava perquè després les tornava a descarregar i entrava en un bucle”. Una alternativa va ser posar límits d'ús a les aplicacions de 10 o 15 minuts al dia, "però això tampoc va resultar eficaç", afirma. El relat també il·lustra la situació que vivia Beltran, així que tots dos van veure que tenien el mateix problema i que calia canviar-ho.

Eliminar les xarxes socials del mòbil o posar límits d'ús a les aplicacions són solucions que no acaben de funcionar

Un altre motiu que va impulsar el projecte va ser el que anomena Fontclara "una pandèmia mundial d'addicció al mòbil i a la tecnologia". “Això és degut al fet que les aplicacions estan destinades a captar l’atenció de les persones, i també, pel disseny dels sistemes operatius que resulta molt atractiu”, continua.

Una aplicació on predomina la simplicitat

Els dos emprenedors van pensar en comprar un telèfon com els d’abans, que només truca i té missatges, com a última solució per no estar tan enganxats al dispositiu, però Fontclara reconeix que això limitava bastant el seu dia a dia: “No podia tenir Google Maps, Spotify, i em faltaven totes aquelles aplicacions que  realment sí que aporten valor”. Així va néixer Balance Phone, que ofereix un equilibri entre tot el que es necessita en un mòbil, i allò que distreu i controla el temps de les persones. 

L’aplicació canvia la interfície de qualsevol dispositiu i el transforma en una pantalla molt més simple i no tan addictiu. El criteri, diu Fontclara, “és bloquejar totes aquelles aplicacions que no tenen punt final com Instagram, X, TikTok o plataformes de jocs”. D’aquesta manera, el que queda és “un mòbil més enfocat a la funcionalitat i que s’allunya de l'entreteniment”, acaba dient.

Balance Phone permet modificar la pantalla del mòbil amb l'objectiu de reduir el temps i millorar el benestar digital

L’app demana una contrasenya per començar a fer-la servir. Quan s’instal·la en un terminal, automàticament queda restringit l’accés a tot el contingut que es pot considerar addictiu. “Si l'usuari vol fer ús d’un contingut que està bloquejat, el dispositiu avisa que no és compatible amb el mòbil”, comenta Fontclara. La persona pot eliminar en qualsevol moment l’aplicació del seu telèfon mòbil, però abans haurà d’ingressar la credencial que es va posar en un primer moment. “Hem fet que sigui una app reversible, perquè no podem obligar la gent a utilitzar el nostre sistema operatiu”, finalitza el cofundador. 

Qualsevol persona pot utilitzar l’aplicació, però des del principi els fundadors van veure clar que encaixava en dos públics diferenciats. D’una banda, hi ha els més petits, els quals poden gaudir de Balance Phone “com el primer mòbil”, perquè aporta “l’equilibri perfecte entre tot el que pot resultar d’utilitat en un dispositiu i tot el que pot distreure”. Tot això, també ho veu com una eina potencial per als pares i mares, perquè “limita l’ús que fan els fills dels mòbils”. D’altra banda, l’eina pot ajudar els adults que són conscients que estan tot el dia connectats a internet i que busquen posar límits a l'ús dels dispositius pel bé de la salut. Aquesta tendència rep el nom de “minimalisme digital”, que segons apunta Beltran, ha guanyat “molta força”. De moment, el públic d'entre 25 i 40 anys és el que millor ha rebut la proposta.

L'aplicació ha tingut una gran rebuda especialment entre el públic adult tot i que pares i mares ho veuen una bona iniciativa per als seus fills.

Un projecte de futur

El pla estratègic a curt termini dels dos emprenedors és crear un mòbil que funcioni amb aquesta aplicació ja incorporada. El futur dispositiu, que sortirà al setembre a la plataforma de Crowdfunding Kickstarter, funciona exactament igual que l’aplicació, “però amb un dispositiu propi que és més petit i està enfocat a fer-lo sevir menys”, comenta Fontclara. El punt diferencial és que el sistema operatiu ja està instal·lat, és irreversible i no hi ha manera de poder tornar a utilitzar aquestes aplicacions.