Youtubera i membre de Canal Malaia

Com utilitza el jovent les xarxes?

"No podem criminalitzar els joves d'estar moltes hores a les xarxes, no vivim en la mateixa societat que fa 10 anys"

Sentim molt a parlar de xarxes, però sobretot, sentim molt a parlar de xarxes i joves, dos conceptes que últimament van ben lligats de la mà. No és casualitat que aquest col·lectiu siga el que més hores passa davant la pantalla i el que més present està en internet. Ara, però, el concepte internet ha quedat molt desactualitzat i se n'ha estès un altre: xarxa social. Com si el ciberespai només es reduïra a quatre xarxes socials on hom queda interconnectat de diverses maneres. Parlem de Twitter, TikTok, WhatsApp i Instagram.

Ara bé, totes les xarxes són utilitzades de la mateixa manera? Per què la més famosa i més gran xarxa social Facebook no triomfa entre el jovent hui dia? Per què ha passat a ser Instagram la que més usuaris pels joves? Una paraula: immediatesa. Vivim en una societat que des de fa temps allò que ens domina és la instantaneïtat, ser ràpids, adonar-se'n al moment de què està passant, estar al dia, estar, al cap i a la fi, interconnectats de manera immediata. És per aquest motiu que les xarxes triomfen tant. Després de viure qualsevol situació (tant quotidiana com excepcional) el primer que fem és compartir-la: una imatge, un tuit, una història... I de sobte, ja estem a la xarxa, una vegada més.

"Vivim en una societat que des de fa temps allò que ens domina és la instantaneïtat, estar  interconnectats de manera immediata"

Però, què esperem quan pugem contingut? El que volem és reciprocitat, que algú interactue amb nosaltres i es fixe en allò que compartim. És en aquest punt on apareix la immediatesa. Quan compartim quelcom, de seguida tenim moltíssima gent que ens ha posat un m'agrada, ens ha comentat o, fins i tot, ens ha parlat pel xat privat. I és això el que la societat, especialment el jovent, busca: aprovació i connexió per part del mateix col·lectiu.

Tanmateix, com dèiem abans, per què hi ha quatre xarxes que dominen tot internet? Quina és la seua funció? Serveixen per al mateix? Si ens fixem en WhatsApp, el primer que podem dir és que no és ben bé una xarxa, sinó una aplicació de missatgeria instantània, una aplicació que quan va nàixer només tenia l'opció d'enviar missatge i imatges, i a mesura que s'ha anat actualitzant, ha incorporat notes de veu, vídeos, gifs, trucades telefòniques i videotrucades gratuïtes.

Però, si aquesta primera aplicació tenia tot el que necessitàvem, per què ha quedat en segon pla i ara només s'utilitza exclusivament com a missatgeria? La resposta és ben fàcil, ja n'hem parlat línies amunt: necessitat de compartir allò que fas i de rebre una aprovació immediata. I WhatsApp això no ho té. A partir d'aquest moment apareixen les grans xarxes socials on cada dia ens exposem i compartir tot el que volem. Instagram és la que més èxit té i el perquè és ben senzill: totes les opcions amb una sola aplicació. En canvi, Twitter és una xarxa molt més privada i personal: es comparteixen només estats. A més, Twitter ha esdevingut una xarxa utilitzada per a àmbits formals en la societat: compartir notícies, estar al dia, immediatesa mediàtica...

“WhatsApp ha quedat en segon pla perquè tenim la necessitat de compartir allò que fas i de rebre una aprovació immediata”

I per últim, trobem la més recent i cada vegada més coneguda: Tiktok. Aquesta darrera xarxa consisteix a compartir vídeo de màxim un minut de durada sobre qualsevol temàtica. El fet que darrerament triomfa tant és perquè és la versió reduïda de YouTube. Com es tracta de vídeos curts, no hem de parar massa atenció i no hi ha temps a avorrir-nos. Aquesta xarxa sobretot triomfa entre els adolescents i cada vegada amb un índex més alt d'addicció.

"Els joves passen moltes hores a les xarxes, però no podem criminalitzar-los d'addicció, hem d'acceptar que no vivim en la mateixa societat que fa 10 anys"

En definitiva, els joves passen moltes hores a les xarxes, és cert i indiscutible, però no podem criminalitzar-los d'addicció, ens hem d'adaptar a l'evolució i acceptar que no vivim en la mateixa societat que fa 10 anys. Tot i això, sempre està bé conscienciar el jovent i deixar clar que les xarxes s'han d'utilitzar de manera conscient. Fem-ne un bon ús.