Loyapp: l’aplicació que digitalitza la fidelització del comerç local
La ‘start-up’ barcelonina substitueix les targetes de cartó i els segells per una app mòbil que fomenta la col·laboració entre les botigues de proximitat
Categories:
Competir amb les grans plataformes de comerç en línia és una tasca cada vegada més difícil per a les botigues de proximitat, que sovint apel·len al tracte personal com una alternativa a la freda comunicació d’internet. Ciutats com Tarragona o Barcelona han llançat iniciatives municipals per promoure la digitalització del comerç local, i en l’entorn de la restauració han sorgit propostes com Appat, que porten el delivery als petits restaurants del Maresme. A totes elles se’ls ha de sumar Loyapp, una start-up nascuda del programa d’emprenedoria Inicia de Barcelona Activa que ha dissenyat una aplicació mòbil que digitalitza les clàssiques targetes de fidelització en una solució molt més còmoda i pràctica.
La intenció de Loyapp no és altra que estalviar recursos i maldecaps tant als comerços com als clients. “El que fem és democratitzar, oferir aquestes eines a comerços que potser no tenen els recursos per finançar una aplicació pròpia”, assevera el cofundador de l’empresa, Carlos Expósito. De fet, la idea sorgeix de l’experiència personal de l’equip gestor, que va imaginar una alternativa al fet de tenir múltiples targetes de paper amb segells que moltes vegades acabaven perdent o deixant incompletes. “A més, com a usuari, no vull tenir 100 aplicacions per fer una cosa similar, així ja en tinc una que em gestionarà tots els comerços”, afegeix Expósito.
Expósito: “El que fem és democratitzar, oferir aquestes eines a comerços que potser no tenen els recursos per finançar una aplicació pròpia”
Per assegurar això, calia dissenyar una aplicació que no només fos útil, sinó també còmoda i senzilla de fer servir, sense més complexitat que la que tenen les targetes de cartó en què s’inspira. En aquest sentit, la ciutadania és qui ho té més fàcil: només s’ha de registrar amb un usuari i contrasenya per comptabilitzar les compres i habilitar la geolocalització del mòbil per trobar quins comerços fan servir aquest sistema als seus voltants. Un cop feta la compra, l’aplicació marcarà el segell automàticament, i quan s’arribi a l’objectiu establert, s’atorgarà un codi a bescanviar amb la botiga per la recompensa indicada.
Des del punt de vista dels establiments, el sistema no ofereix molta més complexitat. Loyapp té quatre plans: un de gratuït, que funciona com una versió de prova (té un màxim de 20 clients), i tres de pagament, que van dels 15 als 60 euros mensuals i amplien progressivament les funcionalitats. L’aplicació permet crear el programa de fidelització que l’empresa prefereixi a través de les plantilles disponibles. “En molts llocs, com perruqueries, proposen que per cada x tallades de cabells, en donen una de gratuïta. Si són cafès, una menor rotació… Nosaltres no definim el programa, donem el sistema i, si el comerç vol, l’assistim i l’assessorem per suggerir un programa bo per l’usuari final”, explica Expósito. Amb aquesta eina, el comerç no només s’estalvia imprimir targetes i preparar segells físics, sinó que també guanya visibilitat en la pàgina de Loyapp i té més informació (anonimitzada) dels hàbits de consum dels clients, així com un canal de comunicació per enviar-los ofertes i altres informacions.
Eines digitals per fer barri
La motivació dels creadors no és altra que reforçar l’economia local en un context cada vegada més digitalitzat. “Volem apostar perquè continuï havent-hi una xarxa de comerços de proximitat que puguin continuar estant allà i convivint amb opcions comercials o les que hi hagi”, assegura el cofundador de Loyapp. És per això que l’equip treballa a desenvolupar diverses solucions implementades dins de l’aplicació que permetin llançar promocions i iniciatives conjuntes que potenciïn el compartiment de clients entre botigues, amb accions com bonus consum, rutes per establiments o participació en sortejos comuns. A més a més, l’app també ha preparat un programa de referits que fa que quan els usuaris recomanin els seus comerços preferits a través de la plataforma, guanyin petits descomptes.
I sembla que l’aplicació ha convençut. Amb poc més d’un any de vida, Loyapp ja té més de 4.000 usuaris a la plataforma, el 75% dels quals són recurrents (l’han fet servir un mínim de tres vegades). En aquest temps, l’app ha gestionat més de 200.000 euros de vendes de negocis, ha gestionat més de 15.000 transaccions i ha entregat més de 700 recompenses. Amb 80 establiments a escala espanyola, el focus d’actuació de la start-up és la capital catalana, on té acords amb la unió d’eixos comercials Barcelona Oberta i la xarxa Gràcia Comerç, però també opera en altres ciutats catalanes com Igualada i Vilafranca del Penedès.