Coffeecard, l’app per fer turisme amb el cafè d’especialitat

La plataforma ofereix una guia de cafeteries locals i independents amb ofertes per als consumidors, i un sistema per ajudar els comerços a bordar fàcilment la digitalització

Categories:

Aida Corón

Cofeecard ajuda els amants del cafè d'especialitat a trobar on consumir-lo
Cofeecard ajuda els amants del cafè d'especialitat a trobar on consumir-lo | Cedida

Espanya és el segon país de la Unió Europa com a productor de cafè, només el supera Alemanya, amb el processament de 190.000 tones, segons l’Associació Espanyola del Cafè. I és que aquest beuratge acompanya la majoria dels esmorzars, i és la cirereta final de bona part dels dinars des de fa anys. Però actualment el consum està derivant cap a un producte més selecte: el d’especialitat. Es tracta d’un producte que la Specialty Coffee Assciatin of America (SCAA) defineix com “cultivat i produït sota uns estrictes controls de qualitat, del qual se’n coneix l’origen, el tractament, la humitat o el torrat; i que no presenta defectes i té un sabor diferencial”. És a dir, la carta segura pels veritables amants de la beguda. Els mateixos que ja poden fer turisme cafeter i recórrer els establiments que serveixen aquest cafè prèmium al seu entorn gràcies a l’app Coffeecard.

La plataforma es pot concebre com una guia de les cafeteries independents que ofereixen cafè d’especialitat. Totes elles estan integrades en una xarxa que empra un sistema de fidelització amb punts per consumició que es poden bescanviar per tasses del beuratge totalment gratuïtes. L’app ja ha superat els 150 espais, principalment a Barcelona i Madrid, però s’estén a una desena de ciutats de l’Estat espanyol.

Ajudar el client i el comerç

Més enllà de ser com una guia per al consumidor, Coffeecard també es presenta als establiments com una eina econòmica i àgil per a la digitalització del negoci. “Abordem la transformació de forma indolora i sense cost, ja que funcionem a partir de resultats”, detalla el cofundador i CEO, Jean-Paul Devai, “li donem els recursos per oferir una plataforma que agilitza processos, click and collect, take away i ofertes d’últim moment per atraure més persones”.

El sistema facilita una via de pagament en línia basat en codis QR que llegeixen les comandes i els productes. També incorpora fitxes de cada cafè per informar de trets com el torrat, l’amargor o l’acidesa; i dels propis establiments, com l’horari, si té terrassa o si admet animals.

La plataforma mostra les cafeteries que ofereixen cafè d’especialitat, informació del producte en qüestió i del local

El pagament compta amb tres modalitats: 15 euros, 25 euros o 50 euros, i es diferencien pel nombre de cafès sense cost que ofereixen. “El client obre l’app, escull el pla que vol, el paga i només ha de mirar el mapa per escollir la cafeteria on vol gastar aquest crèdit”, explica Devai. La mecànica consisteix a oferir dues consumicions gratuïtes per cada 10 cafès adquirits.

El valor afegit, segons el cofundador, és que es constitueix una mena de “comunitat” on els membres es beneficien d’una “mutualització on els negocis comparteixen una estratègia de negoci, i els clients reben ofertes per a un producte bo que no es troba tot arreu”. A més a més, donen suport als comerços de l’hostaleria amb cafè d’especialitat que obren les seves portes per primera vegada: “Ningú els coneix i encara no tenen clients, així que ser a la xarxa és una manera de donar-se a conèixer”.

De les grans cadenes al comerç local

Starbucks o Costa Café tenen sistemes propis de fidelització i pagament que atorguen beneficis tant a les cafeteries com als clients. Han estat capaces de digitalitzar el clàssic cartró amb espais per als tampons que, un cop emplenaven la graella, oferien cafès de franc. Precisament aquest model és el que ha volgut replicar Coffeecard, que volia “oferir una ajuda a les cafeteries independents i de proximitat amb un producte d’especialitat per fer front a les grans cadenes”, remarca el CEO.

Coffeecard opera en forma d’app i tarjeta regal per al client, i de sistema per digitalitzar l’operativa dels negocis

Després de diversos anys en el sector del retail i les vendes en línia a França, Devai ha vist com el sector HORECA necessita un impuls per abordar la digitalització. Tal com assenyala, “s’han de modernitzar perquè, si no ho fan, patiran molt”. “Creuen que introduir tecnologia té un cost elevat, però no és així, només els cal orientació per saber quins sistemes són adequats per a ells i com implementar-los”, insisteix.