Appat, el ‘delivery’ sostenible i de proximitat
L’aplicació ofereix menjar a domicili dels establiments gastronòmics de la capital del Maresme amb logística elèctrica i envasos reciclables
Categories:
El delivery ha estat un dels sectors més beneficiats econòmicament per la pandèmia: d’acord amb un informe de l’empresa de big data Delectatech, el percentatge d’establiments de restauració que oferien menjar a domicili o per endur-se a l’Estat espanyol ha passat d’un 11% el gener de 2021 a un 30,2% el desembre d’aquell mateix any, amb Barcelona com a segona ciutat amb un creixement més elevat (+43,35%). El mateix estudi assegura que gairebé el 70% dels locals lliurava aquests serveis a través d’una de les tres plataformes principals que operen a l’Estat: Glovo, Just Eat o Uber Eats. Tanmateix, existeixen veus contràries als models econòmics i laborals d’aquestes companyies, com la dels impulsors d’Appat, una aplicació nascuda a Mataró amb la voluntat de consolidar una alternativa sostenible, ètica i de proximitat d’aquests serveis.
Llançat durant l’estiu de 2021, Appat és una resposta a les demandes de la restauració davant del confinament. “Era el moment, la necessitat de trobar una alternativa econòmica i ètica”, recorda l’impulsor i fins fa poc gestor de la companyia, Carles Porta. El projecte va néixer amb una clara vocació de proximitat, una manera de fer comunitat i promocionar la gastronomia de la capital del Maresme. “El nostre límit són empreses que estiguin establertes a Mataró. N’hi ha algunes que tenen més d’un restaurant, però no deixen de ser una empresa establerta aquí, que compra els seus productes en aquesta esfera local, que fan cuina de mercat… Aquesta és la línia”, desvela Porta, un criteri que exclou franquícies i grans multinacionals.
Els establiments d'Appat s'ordenen en funció de la distància entre el domicili i el restaurant i es classifiquen per oferta gastronòmica
Aquesta aposta pel comerç local es basa també en una igualtat d’oportunitats pels més de 40 restaurants que ofereixen els seus serveis a l’aplicació: “Tractem tots els negocis per igual. Quan obres l’app no hi ha un posicionament segons els diners o recursos que hagis pagat: el filtre que tenim és la distància del client al restaurant. Tots tenen les mateixes condicions”. De fet, la interfície aposta per la simplicitat: el primer que veuran els usuaris un cop es baixin el programa, disponible tant per Android com per iOS, és el llistat d’establiments, que es poden filtrar en funció del tipus de gastronomia que ofereixen i ordenar alfabèticament, per valoració o per comanda mínima. En el futur pròxim, l’aplicació activarà l’opció de les precomandes, que permetrà demanar els àpats amb antelació perquè s’entreguin en un moment determinat.
Els recursos de què disposa Appat són limitats i no els permet, per exemple, entrar dins del joc de les ofertes i els cupons de descompte, una opció que només apliquen en cas de retards o desperfectes en les comandes. Tanmateix, això no els ha impedit anar estenent progressivament el seu àmbit geogràfic. Des de la seva seu a Mataró, aquest mateix octubre han ampliat els serveis a Argentona, Cabrera i Vilassar de Mar, i l’objectiu és arribar en el curt termini a Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Vilassar de Dalt, Premià de Mar i Premià de Dalt. En el futur, no descarten obrir nous centres a altres ciutats catalanes, entre les quals contemplen Girona, Granollers, Terrassa o el districte de Gràcia de Barcelona. Sigui com sigui, els seus impulsors tenen clara una cosa: el català és la llengua vehicular de l’aplicació, no només com a opció idiomàtica, sinó també com a requisit pels bàners de publicitat que incorporen.
Una aposta per la sostenibilitat
Una de les principals característiques d’Appat és la seva visió del delivery com un sector que pot i ha de ser sostenible mediambientalment, una convicció que demostren a través dels vehicles que fan servir: “Les motos són 100% elèctriques, així que no emeten gasos i tampoc fan soroll, la qual cosa molesta molt als veïns. També estan carregades amb energia 100% renovable comprada a subhasta”. A més a més del transport, l’aplicació també lluita per substituir els envasos de plàstic per alternatives ecològiques i reciclables. “Una bossa de cartó ben presentada, amb uns tàpers de cartó i una etiqueta de seguretat per comprovar que nosaltres no hem manipulat l’aliment, té un impacte visual molt més positiu que no pas un embolcall de paper d’alumini o una bossa de plàstic”, assegura Porta.
Porta: "Una bossa de cartó ben presentada té un impacte visual molt més positiu que no pas un embolcall de paper d’alumini o una bossa de plàstic"
El tercer pilar estructural d’Appat és la seva relació amb els repartidors, els quals estan contractats per l’empresa amb “assegurances, vacances i drets laborals”: “Hi hagi comandes o no, cobren el que toca, i això és un punt molt positiu perquè hi ha treballadors d’altres companyies interessats”. La càrrega ètica del projecte també els ha portat a destinar un 1% de totes les comandes com a donatius al Banc dels Aliments, atès que consideren el seu “un servei de luxe, en el sentit que no és una necessitat primordial que et portin el menjar a casa”, i han decidit compensar-ho amb aquesta acció.