La intel·ligència artificial arriba a l’oferta formativa de la universitat

La UPC comptarà el curs 2021-2022 amb el primer grau especialitzat en IA per cobrir la demanda de professionals qualificats en la nova economia digital

Redacció

Presentació del GIA a la UPC amb el conseller Puigneró i el rector Francesc Torres
Presentació del GIA a la UPC amb el conseller Puigneró i el rector Francesc Torres | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

Catalunya disposarà el curs 2021-2022 del primer Grau en Intel·ligència Artificial (GIA) a la Universitat Politècnica de Catalunya. Els nous estudis s’afegeixen al programa de doctorat i al màster oficial específics en IA que ofereix el mateix centre des de 1985 i 2005, respectivament, pel que la UPC es converteix en un centre pioner a Europa amb una oferta formativa complerta.

El GIA, de quatre cursos de durada, comptarà amb 50 places anuals. El seu programa pretèn format professionals qualificats i amb una visió transversal en ètica i impacte social. Inclourà un ampli ventall d’àrees de la IA com la representació dels coneixements, el raonament automàtic, l’aprenentatge automàtic, el processament del llenguatge natural (textos i veu), els agents autònoms, la robòtica cognitiva i la visió artificial.

Aquesta titulació complementa l’oferta actual d’estudis de la FIB, on un equip docent amb anys d’experiència imparteix els graus en Enginyeria Informàtica, en Ciència i Enginyeria de Dades, i en Bioinformàtica, així com el Màster Interuniversitari en Intel·ligència Artificial, un dels primers de l’Estat. A més, la UPC disposa també del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI), de recent creació, que aglutina una gran part d’aquest PDI i constitueix actualment el centre d’IA més gran de Catalunya, amb gairebé 60 investigadors permanents i uns 150 estudiants de doctorat. 

Professionals per a la nova economia TIC

El GIA és fruit d’un conveni signat entre el Departament de Polítiques Digitals, la UPC i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, que estableix l’aportació de 600.000 euros per part de la Generalitat. L’objectiu del govern és donar resposta a la demanda cada cop més creixent de professionals qualificats en aquest àmbit, un dels més sol·licitats pel sector digital.

El sector TIC ha generat 14.400 nous llocs de treball entre gener i setembre del 2020, arribant als 128.700 treballadors, cosa que representa gairebé el 4% de l’ocupació a Catalunya. Aquest creixement ha anat lligat a l’augment de la demanda de professionals qualificats per part de les empreses TIC, un 70% de les quals incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats, segons dades del darrer Baròmetre del sector tecnològic.