Beder acosta el sector turístic a la generació TikTok

La ‘start-up’ catalana distribueix una plataforma que combina el llenguatge de les noves xarxes socials amb les funcionalitats dels portals de reserves

Categories:

Marc Vilajosana

Beder presenta allotjaments i racons turístics de les ciutats a través de vídeos curts i algoritmes de recomanació
Beder presenta allotjaments i racons turístics de les ciutats a través de vídeos curts i algoritmes de recomanació | Gabriella Clare Marino (Unsplash)

Instagram i TikTok s’han convertit en una important font per descobrir nous indrets per viatjar, especialment entre les generacions més joves. Els vídeos curts i els relats en primera persona són uns formats que casen a la perfecció amb els racons ocults i les experiències úniques, però moltes companyies i administracions del sector turístic no són capaces de comunicar a través d’aquestes narratives. Ho han viscut en primera persona els fundadors de Beder, un grup de joves emprenedors que ha dissenyat una plataforma que fusiona elements de TikTok, TripAdvisor i Trivago per actualitzar l’oferta cultural i turística del territori.

Beder, que deu el seu nom a l’expressió en anglès be there, es ven com una solució per escurçar el buit comunicatiu entre oferta i demanda. “La gent ara consumeix contingut visual, interactiu, molt dinàmic, i les eines de turisme digital estan centrades en imatge i text, i això no s’ajusta al que vol la gent jove”, assenyala el cofundador i director general de la companyia, Gabriel Rubió. Per combatre aquesta tendència, la start-up aposta per un canvi de formats: “Adaptem la comunicació i facilitem la informació que necessites. Parlem el llenguatge visual que es parla actualment”.

Rubió: “La gent ara consumeix contingut visual, interactiu, molt dinàmic, i les eines de turisme digital estan centrades en imatge i text, i això no s’ajusta al que vol la gent jove”

Vídeos curts i algoritmes

La manera d’aconseguir-ho s’inspira principalment en TikTok. L’eina, disponible tant en forma d’aplicació com en pàgina web, ofereix a l’usuari un seguit d’experiències i recomanacions de l’indret escollit, tots ells a través de vídeos curts en vertical. Beder recull especialment tours, allotjaments i activitats d’oci, però també té espai per a restaurants o per a llocs que només coneixen els habitants locals. “El fet de descobrir un racó únic a la ciutat de Barcelona també té màgia, i volem que la nostra proposta no només sigui econòmica”, destaca Rubió. I és que a la plataforma no només participen les empreses turístiques, sinó que qualsevol usuari registrat pot pujar continguts per compartir amb la resta de la comunitat, que a hores d’ara ja supera les 7.000 persones.

De la mateixa manera que la xarxa social xinesa, Beder compta amb un complex algoritme que determinarà quins continguts mostra al públic en funció de les seves preferències. “Els usuaris publiquen un contingut i hi ha una finestra on s’ensenya. Si hi ha molta interacció, va pujant categories i acaba entrant a la caixa de contingut bo. Tot allò que no passi els filtres cau en l’oblit i no s’ensenya perquè el nostre públic diu que no interessa”, detalla el director general de l’empresa. 

Beder fa servir un algoritme per determinar l’interès de les publicacions en funció de l’atenció que li donin els usuaris de la plataforma

Els impulsors de Beder volen aprofitar el llenguatge de les noves generacions per aportar-los una nova manera de descobrir indrets, però també són conscients que hi ha usuaris que prefereixen afinar les cerques per preparar els viatges. En aquest sentit, mentre que la web està més centrada en un contingut molt curat, l’aplicació aposta per la profunditat: “Aquí sí que pots obrir el mapa, explorar tots els llocs, crear un viatge compartit amb els amics amb una carpeta de continguts…”.

Si bé l’estructura de la plataforma beu molt de la xarxa social del moment, la proposta catalana aposta per oferir un contingut més fàcil d’identificar, ja que “tot està perfectament geolocalitzat i ho pots reservar”. Per tal de reforçar la confiança de l’usuari, Beder ha plantejat un sistema similar al de plataformes com Trivago, en què no són ells qui fan la gestió econòmica amb l’establiment, sinó que s’encarreguen de recollir totes les ofertes disponibles i les presenten als interessats perquè pugui comparar i triar la que més li encaixi. D’aquesta manera, fusionen en una única aplicació el descobriment, la planificació i la reserva d’un viatge.

Turistes, empreses i influenciadors

La plataforma s’ha concebut com un punt de trobada entre l’oferta turística i la demanda ciutadana, amb la particularitat que els continguts que apareixen estan elaborats indistintament per les dues parts. Això es deu a la voluntat d’oferir una varietat més gran de propostes sobre un lloc concret, però també pot preocupar les empreses per una possible manca de visibilitat. Els impulsors remarquen que ells no incideixen en l’algoritme, ja que “qui mana són els usuaris”, però compten amb un pla de col·laboració per aquesta classe d’entitats: “Els passem una sèrie d’indicacions sobre com ha de ser un contingut nadiu a les xarxes socials: en vertical, de durada relativament curta, que mostri persones fent coses, vivint les experiències…”. L’empresa també disposa d’un departament de creació de publicacions, denominat factoria de contingut, a través de la qual dissenyen vídeos per les companyies que els ho demanin.

Beder va llançar-se durant l’estiu de 2022 en forma d’aplicació, i aquest març ha fet pública la seva versió web. En aquests moments, la plataforma compta amb tres destinacions disponibles: Barcelona, Lisboa i Marràqueix. “Estem fent una prova de concepte amb un nombre finit de localitzacions que estan molt ben treballades per veure si la proposta de valor més completa agrada a la gent. A partir d’aquí, començarem a escalar”, desenvolupa Rubió. La intenció de la companyia és arribar a l’estiu amb sis noves ubicacions, entre les quals es trobaran Bali, Nova York i, probablement, el Caire i Madrid.