‘Foodverse’: al metavers també s’hi menja
Els NFTs i les criptomonedes posen les bases per a la creació de supermercats virtuals i l’adquisició d’experiències gastronòmiques virtuals i híbrides
Categories:
El metavers s’ha convertit en l’aspiració de tots els sectors. Hi volen ser les empreses digitals, però també es parla de constructors, immobiliàries, botigues o, fins i tot, perruqueries que puguin canviar l’aspecte d’un avatar com si es tractés d’una experiència tan real com la d’anar presencialment a tallar-se als cabells. Tenint en compte aquest panorama, què passarà amb l’alimentació? Els supermercats ja fa temps que flirtegen amb els mons paral·lels, i els restaurants, tenen al davant el repte de parar taules virtuals, convertir els píxels en àpats vistosos i experimentar amb el blockchain i els non fungible tokens (NFTs) per generar el seu mercat. O, dit d’una altra manera, crear el que ja es coneix com foodverse.
I és que el menjar, el canal HORECA i la restauració tornen a ser protagonistes a Barcelona de l’aturada provocada per la pandèmia de la covid-19. La fira Alimentària presenta aquests dies les últimes innovació en termes de salut, sostenibilitat i gaudi a taula, però també d’innovació tecnològica. Entre elles, el món digital promès per Mark Zuckerberg no n’és absent. De fet, el sector ha fet mans i mànigues les últimes dècades per no perdre el carro de la innovació o no ser, com ha assenyalat el chief visionary office de Food By Robots, Màrius Robles, “el següent Blockbuster”.
Col·leccionables digitals a les caixes de ‘fast food’
Al llarg de les dècades, les companyies de fast food internacionals han atret els menuts, i no tan menuts, amb menús infantils i regals. Ha estat un ganxo que encara avui funciona i té la seva versió al metavers a través dels NFTs. Precisament aquesta és l’estratègia que ja han adoptat marques com Burger King i McDonald’s per fer els seus tests al món virtual.
La primera va llançar la passada tardor amb la col·laboració de la plataforma d’intercanvi de tokensSweet una col·lecció de tres figures digitals que es podien obtenir a partir d’un codi QR disponible a l’envàs del menjar. Si un client la completava, podia accedir a altres premis com un quart NFT, hamburgueses gratuïtes durant un any o una trucada amb una de les celebritats ambaixadores de la campanya, entre altres. L’objectiu, va explicar el CEO de Sweet, Tom Mizzone, en un comunicat era “empoderar les marques per fer el següent pas integrant-les en plataformes de fidelització, jocs o experiències virtuals”.
Si la de Burger King no era suficient per veure clara l’aposta del sector alimentari per la hibridació, McDonald’s no va voler quedar-se enrere i anunciava uns mesos més tard que llançaria la seva col·lecció de 188 NFTs a la Xina per celebrar els 31 anys de l’empresa al país. Un exemple més de com, tot i no tenir del tot definit com serà el metavers, com s’hi interactuarà o quins resultats tindrà, “ningú vol quedar-se enrere en la cursa de la innovació i la hibridació”, ha apuntat Robles.
NFTs per a experiències i productes únics
El 2021, els NFTs van assolir els 23.000 milions de dòlars i s’espera que superin els 700.000 milions de dòlars el 2024 a mesura que augmenti l’interès pel metavers. Per això l’expert té clar que la llista de companyies que han fet els seus tests no ha fet més que començar, i que augmentaran substancialment els pressupostos destinats a llançar experiments amb propostes culinàries palpables, però hibridades amb experiències virtuals; programes de fidelització o pagaments amb criptomonedes.
Entre els afeccionats a tot aquest futur que ens espera, hi ha expectatives per l’obertura el pròxim any a Nova York del Flyfish Club. Es tracta del primer club gastronòmic privat on els membres han d’adquirir un NFT per accedir-hi i gaudir de serveis culinaris, culturals i experiències socials. Aquesta mena de títols que permeten entrar-hi estan representats amb il·lustracions de menjar i s’han de comprar amb Ethereum, amb un preu que ha arribat a fregar els 3.000 dòlars per unitat. La previsió és arribar a la inauguració de l’espai amb 1.500 NFTs venuts i un total de 14 milions de dòlars de recaptació.
Qui també ha adoptat aquest sistema és el xef francès Bernard Planche. La seva tòfona blanca va ser objecte de subhasta a OpenSea. Si el guanyador optava per pagar amb criptomonedes, obtenia un non fungible token per provar-ne l’autenticitat i una còpia de certificat físic. Finalment, l’oferta més alta va ser de 3,41 WrappedEther (wETH), l’equivalent a uns 8.750 euros el febrer del 2022, moment de la transacció. Un preu gairebé sis vegades superior al del producte al mercat físic que converteix l’acció en una clara estratègia de màrqueting a explotar pel sector.
Comprar, passar el temps i jugar
En l’àmbit dels supermercats, Carrefour està fent les seves proves amb una parcel·la a The Sandbox. Va fer un primer tastet a Fortnite amb un videojoc de fruites i verdures, i els bons resultats l’han portat a apostar per la cadena de blocs descentralitzada. Fins ara, segons fonts de la companyia, només es tracta d’un experiment per “comprendre l’evolució del retail i el consum que vindrà”, sense concretar si serà un supermercat virtual on fer compres personalitzades o un espai per llançar experiències.
Malgrat que la infinitat de propostes que es van veient de mica en mica al món virtual, qui té ara la paella pel mànec és OneRare. La plataforma s’erigeix com el primer metavers d’aliments mundial al Web3 i està destinada a usuaris interessants pel blockchain i les noves propostes tecnològiques. En ella, s’hi pot conèixer xefs famosos i adquirir aliments amb criptomonedes i NFTs, i intercanviar-los per altres productes o serveis que hagin comprat altres persones.
La proposta va ser creada durant el confinament i es va consolidar com un entreteniment més per als més techies. Aquest món virtual disposa d’una platja, un bosc o un llac on passejar-s’hi, jugar i viure experiències relacionades amb el menjar.