El metavers ja busca treballadors
La creació d’un món virtual necessita desenvolupadors que creïn la plataforma en línia i les eines per accedir-hi, i professionals d’àrees diverses per generar-hi una activitat que imiti la de l’esfera real
Categories:
El sector TIC ho reclama a viva veu: calen professionals qualificats. No n’hi ha suficients per cobrir la demanda d’experts en ciberseguretat, en intel·ligència artificial, en tractament de les dades... com tampoc en realitat virtual. I precisament aquest últim camp ha vist multiplicat l’interès per part dels tecnòfils amb l’anunci de Meta de crear un metavers per a qualsevol persona, empresa o entitat, però amb un afegit: experts més enllà de la pròpia tecnologia. Ser el primer a tenir treballadors especialitzats que sàpiguen operar-hi pot ser la clau per tenir un bon lloc en aquest món paral·lel.
Ja aquest 2022 les empreses tecnològiques estan reclamant més personal per crear el que ha de ser aquesta esfera digital. “La demanda de desenvolupadors és a curt termini, ja està sobre la taula, i Meta està al capdavant de la cursa de cerca de personal”, explica el director acadèmic i d’innovació de l’IEBS, Pascual Parada, “trigarem encara 10 anys ben bé a tenir el metavers disponible per als usuaris i a veure esclatar la demanda d’experts d’altres àrees”. Per això la resposta més immediata del mercat serà veure disparada les ofertes de feina per a desenvolupadors de software que creïn les plataformes, i de hardware, per accelerar la sortida al mercat d’ulleres i altres dispositius de realitat virtual que facin “de porta cap al món digital i facin possible rebre sensacions i estímuls com calor, fred o olors que ho facin tot més real”, apunta Parada.
Més enllà de les disciplines TIC
Primer cal posar els fonaments, però com es mouran els usuaris un cop siguin al metavers? Aquesta pregunta obre el debat i la reflexió sobre l’adaptació dels perfils actuals a l’esfera virtual. L’IEBS, arran de les converses amb el teixit empresarial, ja ha començat a adaptar les seves formacions per incloure les competències i habilitats que es poden preveure per a la pròxima dècada, com la inclusió del blockchain i els NFTs en les àrees de negoci. “Hem de pensar ja a formar persones que puguin portar el nostre producte al metavers i per això estem obrint focus i línies de reflexió”, comenta.
Sota aquesta filosofia, té molt clar que alguns dels perfils imprescindibles per al món futur seran els líders de màrqueting digital o producte amb capacitat de dissenyar estratègies, missatges i campanyes de comunicació d’acord a les dades que es puguin recaptar dels usuaris de l’esfera virtual. “Caldrà donar valor als productes perquè siguin aptes per a un espai diferent on les normes d’interacció també seran diferents”, augura Parada, i es qüestiona: “On estarà la publicitat al metavers? Com serà una tanca publicitària? Tindrem missatges interactius? El màrqueting ha de treballar tot això”.
Parada: “Hem de pensar ja a formar persones que puguin portar el nostre producte al metavers"
L’exemple de professionals proposat es complementa amb el d’especialistes científics que, com descriu el director acadèmic de l’IEBS, “facin ús del mètode assaig, prova i error”. “Han de ser professionals del món científic que sàpiguen fer anàlisis per traslladar el sistema a l’estudi de la conducta dels usuaris al metavers per ajudar investigadors socials, polítics, econòmics...”, argumenta. En el calaix de treballadors de les àrees humanístiques i socials també hi inclou la figura de l’advocat. “Necessitarem algú que domini les qüestions jurídiques al voltant del comportament ètic, les dades o la geolocalització en un entorn totalment nou i virtual”, explica.
Altres de les professions que Parada veu obligatòries al metavers són les del dissenyador de videojocs en 3D, l’expert en ciberseguretat o el planificador del metavers capaç d’impulsar una cartera estratègica d’oportunitats.
Més comunicació i coneixements transversals
Mark Zuckerberg projecta un metavers apte per a qualsevol persona, empresa, entitat, col·lectiu i, a grans trets, tipologia d’usuari que estigui disposat a fer vida en l’esfera digital. Això significa que no es nodrirà únicament de treballadors amb perfils creats expressament per a aquest nou món laboral, també de professionals d’altres entorns que es reciclin per adaptar-se a les necessitats d’aquest mercat. “Un venedor de roba hi podrà tenir una botiga digital que complementi la presencial; un arquitecte hi podrà fer cases; i un professor, fer-hi classes. Qualsevol perfil actualitzat hi té cabuda si el seu producte es troba al metavers en forma digital”, explica la professora de l’UPF-BSM Luz Parrondo, qui alhora alerta que “no totes les professions podran tenir la seva imitació, ni hi tindran cabuda”.
Malgrat que aquest nou entorn no sigui apte per a qualsevol feina, l’experta sí que posa sobre la taula la importància d’entrar-hi: “D’una banda, significarà interactuar amb persones de qualsevol punt del món. De l’altra, hi haurà un sistema d’intercanvi d’actius a través de criptos i moneders que, tard o d’hora, arribarà també a la vida real”. I és l’aterratge de les empreses al metavers pot suposar un major contacte entre els equips de diferents seus d’una multinacional, o simplement, entre empleats de diversos departaments. “El fet de comptar amb aquest espai farà que hi hagi més interacció, per això serà important adquirir coneixements per comunicar-nos amb càrrecs tècnics o de logística, si no és la nostra àrea, i així complementar allò que no sabem fer”, exemplifica Parrondo. Blockchain, negoci i finances són tres de les àrees que, assegura, es convertiran en transversals perquè sigui efectiu aquest treball cooperatiu a l’ecosistema virtual.
Parrondo: “Hauríem d’aprendre sobre criptomonedes i ús del moneder perquè tard o d’hora tots n’haurem d’adquirir i guardar-les”
Per als perfils que vegin el seu encaix al metavers, Parrondo també els demana parar-i atenció. “Hauríem d’aprendre sobre criptomonedes i ús del moneder perquè tard o d’hora tots n’haurem d’adquirir i guardar-les”, remarca, “la incorporació dels criptoactius a la societat vindrà de manera natural i acabarem tenint tots un moneder amb diners digitals”. Per això intenta treure pors i subratlla que l’adaptació a l’entorn que vindrà és “una qüestió d’actitud, i no d’aptitud tecnològica”.
No sense un bon disseny i funcionalitat
Tot el que envolta el metavers, fins al moment, són prediccions i hipòtesis. No és una cosa 100% nova, sinó que fa anys que internet ens ha donat l’oportunitat de viure en mons paral·lels a través de tota mena de plataformes i espais en línia dedicats a l’entreteniment, la socialització o l’entorn laboral. La pandèmia ho ha evidenciat amb les classes en línia o la participació en congressos i fires amb sales virtuals. La diferència rau, segons la docent a l’UPF-BSM, “la possibilitat d’accedir a un espai molt més agradable on estar i veure’ns amb altres persones”. Per tant, la clau serà el disseny i l’experiència d’usuari.
El segon element que pot consolidar aquest nou món és la blockchain. “La tecnologia permet tenir un sistema financer intern per a les transaccions directes entre persones”, afirma, “hi haurà qui entri per posar-hi una casa, una escola, una oficina bancària o, fins i tot, tenir una mascota; per a tot això cal un intercanvi”. Ara bé, Parrondo insisteix de nou que tota aquesta teoria només es podrà consolidar si la proposta està “a l’alçada tècnica i es cobreixen les funcionalitats que es necessiten”, com també disposat d’ulleres i dispositius “a l’abast de tothom”. Si no és així, el resultats serà el mateix que tot el que ha anat sorgint en la darrera dècada: “Un fracàs perquè ens trobarem davant de les mateixes barreres que hem tingut fins ara”.