Un estudi alerta d’una bretxa digital greu en zones rurals i de muntanya
La manca de cobertura de xarxa 5G dificulta l’accés a serveis bàsics com els tràmits amb l’administració pública
Categories:
Un estudi elaborat per la Taula del Tercer Sector i la Universitat Obert de Catalunya (UOC) apunta que existeix una bretxa digital a les zones rurals i de muntanya on hi ha una manca de cobertura de xarxa 5G, que dificulta l’accés a serveis bàsics amb l’administració pública. L’informe de Desconnectades? L’índex català de bretxa digital, s’ha presentat aquest dijous al Hub Social de Barcelona i recull informació sobre infraestructures, equipaments i usos digitals amb l’objectiu d’impulsar polítiques i accions per reduir les desigualtats en l’accés i l’ús de serveis digitals.
La cobertura mitjana de xarxa 5G a Catalunya és del 94,6% i existeix una forta desigualtat territorial. Per exemple, l’Alta Ribagorça és la comarca amb menys cobertura, amb un 20,3%; mentre que, al Barcelonès, és del 99,9%. De fet, la meitat de comarques presenten una cobertura del 85,8% i quatre estan per sota del 50%: Alta Ribagorça, Pla d’Urgell, Pallars Sobirà i Segarra. Per territoris, les comarques amb menor densitat de població o situades en zones de muntanya concentren les dades més baixes en infraestructura, equipament i ús; mentre que les metropolitanes i de costa registren els nivells més alts en tots els indicadors.
L’índex també constata que l’accés a internet i la banda ampla és pràcticament universal a Catalunya, amb una mitjana del 97,1%; i l’accés als telèfons mòbils, en el 99,4%. Per altra banda, s’assenyala que l’ús d’internet entre la població de 16 a 74 anys arriba al 96,8%; el correu electrònic, al 99,4%; i les compres en línia, al 97,1%. En canvi, l’ús al servei públic bàsic, com La Meva Salut, es troba lleugerament més baix, en el 63,3%.
Edat, gènere i centres educatius
Un altre aspecte que contempla l’informe és que l’edat és la principal variable que fa que bretxa digital s’accentuï: mentre que les persones entre 25 i 54 anys mostren nivells més alts d’ús de serveis digitals, a partir dels 65 anys l’ús cau significativament en tots els àmbits. En cas de gestions amb l’administració, les persones grans tenen menys autonomia per fer-les, com la banca en línia o els tràmits sanitaris.
En quant el gènere, no hi ha grans bretxes entre homes i dones en l’accés a internet, l’ús del correu electrònic o les compres en línia. Les dades més baixes en dones es troben al Pallars Jussà (47,3%) i les més altes al Baix Llobregat (69,6%), mentre que, en els homes, les baixes s’ubiquen a l’Alta Ribagorça (38,5%) i les més altes al Barcelonès (66,8%).
L’estudi Desconnectades? L’índex català de bretxa digital també es fixa en els centres educatius, on un 94,8% disposen de wifi pel professorat. La mitjana d’ordinadors se situa en 55,6 per cada 100 alumnes, però hi ha diferències importants per territori: el mínim es troba a l’Alta Ribagorça (28,5) i el màxim, al Ripollès (90,6). Aquestes diferències, segons els elaboradors de l’informe, apunten que poden tenir un impacte sobre l’equitat educativa a llarg termini, afectant les oportunitats d’aprenentatge de l’alumnat.