Cofundadora i CEO de Fibracat, i presidenta de Fibracat TV
STEM arreu
"La tecnologia és un sector des d'on es pot crear un món millor. I les dones tenim aquesta sensibilitat per fer-ho"
La fugida de talent és una realitat i un fenomen global. El "nomadisme" també és comú en la comunitat científica, però més enllà d'entrar a valorar si és positiu o negatiu per a l'activitat econòmica, per als professionals o per al futur del país, sí que vull fer una parada en les nostres dones científiques i tecnològiques que estan arreu.
Com en altres esferes de la vida, el fet de ser dona no afavoreix una projecció de lideratge professional i, encara menys, quan parlem del món científic-tecnològic. Ja sabem que la tecnologia no ha de ser una qüestió de gènere i els més defensors abanderem que és fonamental comptar amb el paper de la dona en aquest sector -avui encara molt masculinitzat- per generar productes i serveis més inclusius. La tecnologia és un sector d'innovació, creativitat i passió des d'on es pot contribuir a crear un món millor. I les dones tenim aquesta sensibilitat per fer-ho possible.
"La tecnologia és un sector d'innovació, creativitat i passió des d'on es pot crear un món millor. I les dones tenim aquesta sensibilitat per fer-ho"
En temes mèdics també està molt generalitzada aquesta masculinització. Encara avui dia, si fem una cerca dels símptomes d'infart, la majoria de resultats ens mostren els símptomes dels homes de manera generalitzada, quan la dona presenta uns símptomes diferents.
Hi ha corporacions que ja han considerat aquesta realitat i els càrrecs d'alta direcció d'empreses tecnològiques com Google, Facebook, Microsoft o HP ja estan ocupats per dones, un escenari que mostra la revolució femenina i que posa de manifest que s'han aconseguit fites importants en pro de la diversitat de gènere. Aquest canvi de paradigma ha arribat per quedar-se. Però hem de tenir present que encara hi ha moltes dones amb perfils científic-tecnològics que són invisibles i que no han pogut "quedar-se a casa" per desenvolupar la seva carrera professional. Moltes han hagut de sortir fora de les fronteres en la cerca de millors oportunitats laborals. Aquest talent s'ha format aquí i en lloc de col·laborar amb els seus coneixements i habilitats a generar riquesa aquí, estan liderant projectes a la NASA i a grans empreses energètiques i farmacèutiques d'arreu. Per què no poden desenvolupar la seva carrera professional a empreses catalanes? Són les empreses que no confien prou en el talent femení català? Som conscients, com a societat, de la pèrdua de riquesa que això representa? Aquestes dones podrien ser avui referents per a les properes generacions perquè les carreres de ciència, tecnologia i enginyeria siguin també una opció per a les nenes que estan estudiant a l'escola en aquests moments.
"Moltes dones amb perfils científic-tecnològics no han pogut 'quedar-se a casa' per desenvolupar la seva carrera i han hagut de sortir fora de les fronteres en la cerca de millors oportunitats"
És un tema que em preocupa i vull aportar el meu granet de sorra, com ho fan altres dones com la Gemma Cernuda o altres plataformes de dones. Per això, des de Fibracat TV, com a mitjà de comunicació de tecnologia i dona, hem volgut donar visibilitat a aquestes dones en el programa "STEM arreu", que donarà veu a científiques, enginyeres i tecnòlogues que explicaran la seva experiència com a dones invisibles aquí, però referents fora. Una aposta per les nostres STEM arreu.