Directora de comunicació del CBCat

L’any de la intel·ligència artificial, però on són les dones?

"No podem imaginar un futur innovador, just i igualitari sense garantir la plena inclusió de les dones en la tecnologia"

Malgrat que tot just som al primer trimestre i que encara poden passar moltes coses, m'atreviria a dir que, així com el 2020 serà recordat sempre com l'any de la covid-19, el 2023 passarà a la posteritat com l'any de la intel·ligència artificial (IA). En qüestió de setmanes, hem vist una revolució de masses iniciada per l'eina ChatGPT, a la qual és gairebé impossible accedir per l'alta demanda que presenta des de fa ja uns quants dies. A aquesta s'hi han sumat altres com Stable Diffusion, una IA que genera imatges a partir dels prompts que els usuaris hi introdueixen, o Synthesys, que permet crear vídeos realistes amb avatars a partir d'un simple text.

El que em sembla sorprenent és que en l'any 2023 puguem fer una cosa que semblava tan futurista com demanar a una IA que ens escrigui un article (prometo solemnement que aquesta vegada no ho he fet), però que hàgim de continuar parlant de la mateixa problemàtica que arrosseguem des de fa anys: on són, les dones de la intel·ligència artificial? Podem substituir el terme intel·ligència artificial en la frase anterior per big tech, data science o blockchain, i la frase continua tenint vigència. Fins i tot podem ser més generalistes i demanar-nos on són les dones informàtiques, enginyeres o tecnòlogues.

Segons el WEF (World Economic Forum), només un 25% de les persones treballant en IA són dones; és a dir, una de cada quatre. Les dades per als altres sectors que he anomenat no són massa diferents, arribant a uns màxims del 30% de representació en algun, i a un estremidor mínim d'un 6%, que és la xifra de desenvolupadores professionals de software en l'àmbit mundial, estimada per la International Telecommunication Union (ITU). I com més amunt mirem en la piràmide jeràrquica, més es redueixen aquests percentatges: la consultora Revolent va publicar que menys del 5% de CEOs de les companyies identificades a la llista Fortune 500 l'any 2021 eren dones.

“Totes les assistents de veu estan inspirades en dones joves. Casualitat?”

Ara bé, si mirem les assistents virtuals (anomenem-les Siri, Alexa o Cortana), totes representen i estan inspirades en dones joves. Casualitat? Tenint en compte que les companyies darrere d’aquestes assistents de veu han invertit fortunes, no només per crear-les, sinó en contractar equips de storytellers que les facin més creïbles i més “humanes”, per tal que els usuaris les percebin positivament, no ho crec.

La infrarepresentació de les dones que treballen en aquests camps no és només una qüestió d'ètica i de justícia social i econòmica, sinó que afegeix cullerada a la qüestió, retroalimentant els estereotips de gènere que ens han dut a ser poc presents en sectors tecnològics. Per tal de crear un sistema d'IA eficient, l'equip que hi ha al darrere hauria de ser tan plural com la població que l'utilitzarà; no només per evitar biaixos i desigualtats, sinó també perquè la diversitat en els equips de treball ha demostrat que fomenta la innovació, la creativitat i la solució de problemes amb més eficàcia.

"La diversitat en els equips de treball fomenta la innovació, la creativitat i la solució de problemes amb més eficàcia"

Aquest 2023 encara no tenim els cotxes voladors que pronosticava la icònica pel·lícula Blade Runner, tot i que després d'haver estat al Mobile World Congress d'enguany, estic segura que poc falta. A diferència del que ha passat amb la IA, espero que quan aquests arribin, articles com el present ja no siguin necessaris. No podem imaginar un futur innovador, just i igualitari, sense garantir abans la plena inclusió de les dones en tots els àmbits, especialment en la tecnologia.