Director d'IGNITE Serious Play
Mama, la meva nova profe és diu IA
"La IA ens posa davant d'un mirall que ens fa plantejar què ens defineixen com a humans i el concepte de consciència"
L'origen d'aquesta provocació en forma de titular em va venir al cap un dia de portes obertes en què les famílies van venir a l'escola per veure com els seus petits progressaven amb les activitats extraescolars de robòtica, programació i realitat virtual; interessar-se per les metodologies d'aprenentatge utilitzades i assegurar-se, en definitiva, que l'esforç econòmic i de temps valia la pena. Personalment, m'encanta quan un d'aquests pares o mares tecnoinquiets vol anar un pas més enllà i m'etziba espontàniament alguna pregunta incòmoda: "I vosaltres, tot això de la intel·ligència artificial, com ho treballeu a classe?". Vaig estar temptat de donar-li una resposta convencional, però just en aquell moment em vaig adonar que la IA ens oferia una oportunitat educativa interessantíssima.
Podria haver-li dit que avui dia la robòtica ja ens ofereix la possibilitat d'experimentar i aprendre amb cobots, robots col·laboratius que poden executar tasques de forma autònoma i prendre decisions en funció de les condicions de l'entorn i, fins i tot, les decisions d'altres companys robòtics. En el nostre cas, ideant missions en les quals els robots (o drons) dels alumnes s'organitzessin conjuntament per tal d'apagar un foc o organitzar un rescat d'alpinistes a la muntanya de la manera més eficaç i ràpida possible. Aquesta aproximació ens porta a educar a futurs professionals de la Indústria 4.0 amb l'objectiu de millorar significativament els processos productius i dotar de nous avantatges competitius a les empreses.
Per sort, la conversa ens va portar força més enllà, entrant en la complexitat que suposa integrar en l'educació nous recursos de la potència de ChatGPT -que malgrat les seves imperfeccions actuals, té revolucionats fins i tot els professionals de la programació- o DALL-E, capaç de generar impactants imatges a partir de descripcions textuals.
Un cop més, no podem pretendre solucionar des de l'educació allò que ens posa en contradicció com a societat i que, clarament, no tenim resolt. Quan encara des de les famílies i les escoles tenim grans dificultats per gestionar correctament la sobredosi diària de dopamines que generen les pantalles, ens enfrontem ara a la necessitat de conviure amb les IA d'una manera que ens enriqueixi com a persones i sense caure en una deixadesa que ens generi més atròfia cognitiva.
"Quan encara tenim dificultats per gestionar la sobredosi diària de dopamines que generen les pantalles, ens enfrontem ara a la necessitat de conviure amb les IA de manera que ens enriqueixi"
Estem parlant, essencialment, d'ètica. Igual que amb les implicacions de l'enginyera genètica o de la física nuclear. Amb quin propòsit? Amb quins límits? Per a qui? Aquestes són les qüestions en les quals la UNESCO ha posat focus des del 2019 a partir de l'anomenat Consens de Beijing sobre intel·ligència artificial i Educació. Aquest document proporciona orientacions i recomanacions als Estats per donar resposta als nous reptes que plantegen les IAs per oferir una educació millor per a tothom, en el context dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS4).
Sovint diem als nostres alumnes que en el seu futur professional hauran de conviure amb les màquines, però està clar que amb les IA aquesta relació adquireix una nova dimensió. Per primer cop, una tecnologia ens situa davant d'un mirall que no només posa en qüestió les nostres capacitats cognitives, sinó que ens fa plantejar aquells trets que ens defineixen com a humans, i molt principalment, el concepte de consciència. En aquest sentit, les grans línies de treball de la UNESCO avancen en la direcció de millorar les capacitats humanes (la IA com a aliat), la protecció dels drets humans i l'accés universal al coneixement (factor que pot esdevenir decisiu per no limitar-se a un fals concepte de progrés econòmic que a la llarga esdevingui insostenible).
"Per primer cop, una tecnologia ens situa davant d'un mirall ens fa plantejar aquells trets que ens defineixen com a humans, i molt principalment, el concepte de consciència"
En els pròxims anys, els docents haurem d'aprendre a incorporar les IA en diverses direccions:
- Utilitzar-la a les aules de forma responsable i complementària
- Adquirir noves competències sobre IA en els centres educatius
- Educar en una cultura sobre la intel·ligència artificial amb nous recursos pedagògics
- Preparar-se per a una vida en la qual les IA tindran un alt impacte en les activitats i relacions humanes.
Aquest camí ens ofereix un laboratori excepcional per contrastar i testar aquelles qualitats que ens defineixen autènticament com a humans. Potser, qui sap, fins i tot amb dues IAs, entrenant-se mutuament amb models de reinforcement learning en el seu paper d'alumne i de professor?