'Innovation Events Manager' de l'Oficina de Valorització de l'IRTA

“Good science, good business”

"L’economia del coneixement ha de reforçar la competitivitat amb innovació tecnològica"

A hores d'ara, gairebé tots assumim que vivim un canvi de model econòmic en què els negocis de base tecnològica i digital creixen i s'estan consolidant. I també som forces els que compartim que l'economia basada en el coneixement, al nostre país, encara presenta assignatures pendents. Una és ajudar la nostra indústria a reforçar la competitivitat amb l'ús de la innovació tecnològica; i la segona; contribuir a incrementar la capacitat de valoritzar l’excel·lent producció científica, situada al dotzè lloc mundial, materialitzant-la en valor socioeconòmic.

Creiem que per amortitzar els importants esforços i inversions realitzats tant en polítiques de recerca com de promoció econòmica és important contribuir activament amb projectes pràctics i sostenibles d'unió d'aquests dos mons: ciència i empresa. I que el futur implica crear espais rics de trobada i col·laboració entre els qui generen ciència, tecnologia, innovació, economia, ocupació de qualitat i benestar social.

“L’economia del coneixement al nostre país ha de reforçar la competitivitat amb la innovació tecnològica i valoritzar la producció científica”

Ja fa cinc anys que MWCapital Barcelona contribueix a vehicular l'excel·lència científica del país cap a solucions disruptives que ajudin les nostres empreses a competir internacionalment i a generar llocs de treball de qualitat. Òbviament, per aconseguir "que les coses passin", la fundació, en coordinació amb les administracions, treballa per aconseguir la participació activa dels diversos actors implicats: corporacions i agents claus de sectors que ens comparteixen els seus reptes d'innovació; investigadors que aporten projectes científics per donar-los solució; emprenedors en sèrie a qui donem l'oportunitat de liderar la comercialització dels projectes seleccionats; i, finalment, els inversors que puguin capitalitzar i fer créixer les start-ups constituïdes.

Amb el lema Science is not fiction, The Collider, l'àrea d'innovació d'aquesta fundació, promou la formació en matèria de "validació de mercat" de científics i de tecnòlegs d'unitats de transferència d'institucions de recerca i de territoris. També impulsa, des de fa sis edicions, un programa de creació d'empreses de base cientificotecnològica deeptech especialitzat en els sectors ehealth i cleantech.

La nostra singularitat són els TRLs baixos, de 3 a 6, que encara desperten poc interès al mercat. De les 18 start-ups creades en cinc anys, totes compten amb un acord exprés amb la seva institució científica d'origen. També amb CEOs seleccionats per The Collider a mida de les necessitats dels equips de científics, i amb un compromís clar d'escalabilitat. Algunes de les sortints són AllRead, que permet identificar i extreure informació alfanumèrica a qualsevol entorn amb una simple càmera; Exheus, que analitza l'activació dels 22.000 gens del cos humà; i The Predictive Company, una solució de sensòria basada en intel·ligència artificial que optimitza i redueix el consum energètic a la indústria en un 40%.

"El canvi que s'està produint en el perfil d'inversor de ‘start-ups’ cientificotecnològiques, abans clarament financer, i ara més corporatiu"

En cinc anys hem aixecat gairebé 7 milions d'euros d'inversors que han apostat per les start-ups del nostre dossier, que està valorat en gairebé 20 milions d'euros. Això ens motiva a continuar treballant per construir un gran catàleg de projectes científics amb potencial per resoldre els reptes de la indústria europea. I també perquè les corporacions sàpiguen qui està fent recerca disruptiva en les àrees on tenen necessitats d'innovació específiques, així com perquè internalitzin proves de concepte de tecnologies encara emergents.

Així mateix, ens mou la il·lusió d'enfrontar el repte marcat dels pròxims cinc anys: prosseguir treballant a àmbit internacional per fer grans els programes de finançament dels venture builders com el nostre, coneguts com els deep tech venture builders, partint d'una evidència: el canvi que s'està produint en el perfil d'inversor de start-ups cientificotecnològiques, abans clarament financer, i ara més corporatiu.

Seguim!