CEO del Centre Blockchain de Catalunya

Cruyff: l’holandès volador, i ara tokenitzat

"Tot el seu NFT de Cruyff, el Barça no ha estat, ni de lluny, dels pioners en el món de la tokenització"

La setmana passada els culers vam rebre amb entusiasme la notícia que el Barça llançaria el seu primer NFT (token no fungible): In a way, immortal, una obra d'art animada, basada en aquell gol icònic que Johan Cryuff va marcar l'any 73 contra l'Atlètic, guanyant-se així el sobrenom de "l'holandès volador".  La subhasta s'ha celebrat aquest divendres 29 de juliol a les 7 de la tarda hora catalana, a Sotheby's Nova York, una de les cases de subhastes de més renom internacional, que ja fa uns mesos que fa incursions en la venda d'actius digitals, arribant a crear la línia Sotheby's Metaverse per a la venda d'NFTs singulars.

Com era d'esperar, la peça artística basada en Cruyff ha generat moltíssima expectativa, tant entre els sectors més tradicionals, com entre els més moderns, atrets per l'aspecte digital. Després d'una gran promoció tridimensional a Times Square, finalment l'obra In a way, immortal, s'ha venut per gairebé 700.000 dòlars, que en aquest moment, gairebé havent arribat a la paritat euro/dòlar, és pràcticament la mateixa quantitat en la nostra moneda.

“La peça artística basada en Cruyff ha generat moltíssima expectativa, tant entre els sectors més tradicionals, com entre els més moderns, atrets per l'aspecte digital “

Però deixant de banda les anècdotes nostàlgiques d'amant del Barça, aquesta notícia ens porta a parlar d'una qüestió molt interessant: les portes que la tecnologia blockchain està obrint a l'esport. Abans d'entrar en matèria, deixeu-me recomanar a aquelles persones que encara no acaben d'entendre què és un NFT que llegeixin l'article que vam publicar fa uns mesos al blog del CBCat: ‘Blockchain’ i art: què són els NFTs?, on trobaran una síntesi d'aquests actius digitals que s'han posat tan de moda en els darrers mesos.

Encara que estimi molt el Barça, i que per a mi sigui el primer en moltes coses, hem de reconèixer que no ha estat, ni de lluny, dels pioners en el món de la tokenització. De fet, un dels primers exemples a alt nivell el vam veure a finals de 2020, ara ja fa més d'un any i mig, quan l'NBA (National Basketball Association), va llançar el seu projecte NBA Top Shot, desenvolupada per Dapper Labs, els creadors dels famosos Crypto Kitties. Aquesta plataforma permet als seguidors de l'NBA col·leccionar (comprar, vendre i intercanviar) petits clips d'algunes de les jugades històriques de la lliga més celebrada del bàsquet, amb la garantia que aquests clips són limitats o únics, i que la seva propietat està gravada a la blockchain.

L'experiència recorda molt al clàssic col·leccionisme de cromos, amb els més comuns i els més buscats. Alguns dels clips anomenats llegendaris, que componen menys del 0,1% de la totalitat de la col·lecció, s'han arribat a vendre per centenars de milers de dòlars. Amb tot, la plataforma ha venut clips per més de 150 milions de dòlars, i la revenda d'aquests ha superat el miler de milions de dòlars. Podríem dir que l'NBA ha aconseguit treure profit de la seva incursió a la tokenització d'actius digitals que, sense tecnologia blockchain, no haurien pogut monetitzar.

“L'NBA ha aconseguit treure profit de la seva incursió a la tokenització d'actius digitals que, sense tecnologia blockchain, no haurien pogut monetitzar”

Per posar un altre exemple que va més enllà i que, a més, també està més vinculat al Barça, posem el focus en una empresa anomenada Sorare. Va néixer el 2019, però no va fer el salt a la fama fins a finals de 2020, quan el celebradíssim Gerard Piqué va anunciar que entrava com a inversor i a formar part del consell d'administració de l'empresa. En aquell moment tenia 55.000 usuaris i actualment ha superat els 600.000, i està valorada en 4.300 milions de dòlars. Sorare és un joc de futbol basat en blockchain, on els usuaris, a més de col·leccionar cartes digitals amb diversos nivells de raresa com en l'exemple anterior, poden fer jugar els seus fitxatges, i guanyar premis cada setmana, segons el rendiment d'aquests.

En tot cas, tornant al Barça que ha tokenitzat un dels seus jugadors més emblemàtics, hem pogut veure com per fi ha decidit aprofitar l'oportunitat que la tecnologia blockchain està aportant als actius digitals per portar la marca del club al següent nivell i per atraure noves generacions. Ara toca esperar a veure si l'experiència es queda en això, o si aquest és només el primer pas d'una revolució del futbol tal com el coneixem.

I és que el món dels NFTs ja és tan universal (o gairebé) com el Barça.

Etiquetes