CEO del Centre Blockchain de Catalunya

El futur és la ‘blockchain’

“Cal que comencem a perdre-li la por a la ‘blockchain’, sigui quin sigui el nostre perfil professional”

Aquest passat mes de febrer la revista Forbes publicava un article titulat Predictions For The Blockchain Industry In 2022 (Prediccions per a la indústria blockchain el 2022), on avaluaven les tendències globals per intentar definir cap a on anirà la tecnologia blockchain durant aquest any que ja hem encetat. En l'esmentat article es destaquen cinc pronòstics que, segons l'autor, Sani Abdul-Jabbar, membre del consell empresarial de Forbes, tindran lloc enguany:

  1. Els governs adoptaran la tecnologia blockchain
  2. Una blockchain més ecològica pot ajudar a salvar el planeta
  3. Més països adoptaran les criptodivises com a moneda de curs legal
  4. El mercat dels NFTs seguirà creixent, però amb cautela
  5. El coneixement de blockchain serà l'habilitat més demandada

Forbes no és l'única que considera que la tecnologia blockchain tendeix a l'adopció global i massiva, tant per part d'institucions com de ciutadania, consultores com Accenture o McKayResearch també hi coincideixen. El primer, fent més èmfasi en els metaversos com a la pròxima gran revolució digital, mentre que el segon s'enfoca en els actius digitals com a element clau.

“La tecnologia ‘blockchain’ cada vegada serà més present en tots els àmbits de les nostres vides”

Sigui com sigui, i vingui de la font que vingui, el que sembla evident és que la tecnologia blockchain ha arribat per quedar-se, i que cada vegada serà més present en tots els àmbits de les nostres vides: des de la indústria i l'empresa fins a l'oci, passant per l'educació, les relacions socials i, fins i tot, la identitat pròpia.

Així doncs, no podem fer veure que la blockchain és quelcom llunyà i abstracte. Cal que comencem a perdre-li la por, a aproximar-nos a aquesta tecnologia sigui quin sigui el nostre perfil professiona i encara que els nostres interessos distin molt de la informàtica o l'enginyeria, perquè si ho fem, si comencem a llegir, a escoltar, a veure i, en general, a informar-nos sobre la capacitat d'aquesta tecnologia i les seves aplicacions, segurament ens sorprendrà descobrir que també pot tenir un impacte positiu en allò que ens agrada, o en el sector al qual ens dediquem.

“Cal que comencem a perdre-li la por a la ‘blockchain’, sigui quin sigui el nostre perfil professional”

L'ocasió perfecta per fer aquesta aproximació a la tecnologia blockchain és, precisament, la fira BxCat, Blockchain per Catalunya, que tindrà lloc els dies 4 i 5 de maig, a la Fira de Girona. Es tracta d'un esdeveniment enfocat a empreses i professionals catalans amb interès en la tecnologia blockchain, sigui quin sigui el seu nivell de coneixement. Durant aquestes jornades es reunirà l'ecosistema blockchain català, amb empreses dedicades a temes tan diversos com la identitat digital, el desenvolupament de metaversos, el hardware de realitat virtual, o la consultoria de blockchain. L'objectiu del BxCat és, justament, acostar el teixit empresarial català a les empreses del territori que estan desenvolupant solucions que els són útils, i que poden ajudar-lo a aplicar les tecnologies descentralitzades al seu sector.

Acabo utilitzant les mateixes paraules amb les quals Abdul-Jabbar tanca l'article que citàvem al principi: "El panorama tecnològic està en constant evolució, i no sabem exactament què passarà durant el 2022, o més enllà. Malgrat això, una cosa és segura: el futur és la blockchain. Crec que és la tecnologia i la comunitat que revolucionarà la forma de fer les coses en les pròximes dècades i, per tant, és hora que comencis a pensar a incorporar-la en el teu model de negoci, si no ho has fet encara".

Etiquetes