Fundador i director de la consultora beshared.es

Les persones són el principal actiu d’una marca

“Els missatges de les persones generen un ‘engagement’ més gran que els continguts que emet una companyia"

Estem en una època en la qual les persones són un dels eixos de les empreses, situant-les en el centre de les seves estratègies, sigui per reconèixer i premiar al talent intern o bé per atreure talent a la companyia. Des de fa uns anys, hem reduït els missatges de producte i serveis per passar a parar més atenció a totes aquelles accions de comunicació vinculades a la cultura corporativa.

El propòsit de la marca i els seus valors li han guanyat la partida a les característiques tècniques d'un producte. La identitat de marca és una cosa que les empreses busquen projectar en el seu dia a dia perquè són conscients que això avui genera un major vincle amb el consumidor que la idiosincràsia d'un producte. Els clients volen escoltar quina és la personalitat de la marca i el seu compromís amb la societat i el planeta, a més d'estar interessats a conèixer com és el tracte de l'empresa cap a les persones que treballen allí.

“Els missatges de les persones generen un ‘engagement’ més gran que els continguts que emet una companyia les plataformes”

Les persones són el principal actiu d'una marca, i la projecció dels seus missatges generen un engagement amb el públic molt més gran que els continguts que emet la companyia a través de les seves plataformes. Les empreses s'han adonat d'això i han començat a treballar estratègies de employee branding per facilitar als seus treballadors i treballadores l'opció de comunicar el seu modus vivendi i operandi en l'empresa, sent sabedors del retorn positiu que té per a la marca quan ells i elles el fan.

En aquest camí, les empreses han definit plans saludables, esportius, de conciliació (teletreball), en general, de benestar, amb l'objectiu d'incrementar el vincle entre l'empresa i els seus empleats i empleades, al mateix temps que projectar una imatge positiva de portes cap a dins i de portes cap a fora. A més, han començat a implementar plans de formació perquè els equips adquireixin els coneixements i habilitats necessàries a l'hora de fer un bon ús de les xarxes socials i projectar així una “empresa sana, equilibrada, atractiva i digital” en plataformes com LinkedIn i/o Twitter. “Si tu treballes en una empresa cool jo també voldré fer-ho”. Els missatges d’employer branding no tenen únicament la funcionalitat de reconèixer (mai retenir) talent o atreure nou a l'empresa, sinó que també busquen generar un clima de confiança i transparència amb clients, proveïdors, distribuïdors i altres públics pròxims a l'organització.

“Les empreses han començat a implementar plans de formació per al bon ús de les xarxes socials i projectar una imatge d’'empresa sana, equilibrada, atractiva i digital'"

Cada cop és més difícil trobar la diferenciació respecte d’altres empreses del teu sector, és per això que són les persones els qui millor poden validar aquesta distinció. Quants ambaixadors de marca tens en la teva empresa? En els departaments de Persones/RRHH haurien de fer-se aquesta pregunta a hores d'ara, i després plantejar-se quines accions estan impulsant per a obtenir nous ambaixadors in house o quins beneficis comporta ser-ho i com incrementar el grau de fidelització cap a l'empresa amb el pas del temps.

I, d'altra banda, estarien els portaveus digitals de la companyia: directius de diverses àrees (alguns del Comitè Directiu), que projecten la seva marca personal alineada a l'estratègia corporativa de la marca i amb la finalitat d'incrementar els missatges de la companyia en plataformes com LinkedIn o Twitter.

“Els portaveus digitals projecten la seva marca personal alineada a l’estratègia corporativa per incrementar els missatges de la companyia a les plataformes”

Us comparteixo alguns tips per a millorar la imatge de la vostra empresa.

10 consells perquè la teva empresa sigui un exemple a seguir…

1.    Genera una estratègia de on boarding.
2.    Defineix un protocol, metodologia i canals de comunicació interna.
3.    Impulsa un pla cultural d'empresa (salut, esport, benestar…).
4.    Projecta el teu propòsit i els teus valors.
5.    Crea un programa de formacions.
6.    Activa als teus portaveus digitals i ambaixadors de marca.
7.    Dona-li veu al talent que hi ha en la teva companyia.
8.    Desenvolupa un social media guidelines per als teus equips i comparteix-lo amb ells.
9.    Reconeix les teves accions de compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat i involucra't en causes solidàries, iniciatives socials, etc.
10.    Incentiva la diversitat i la inclusió laboral.

A través de la consultora be shared, hem creat el mètode #HumanCommCulture que busca humanitzar a les empreses donant veu als seus principals protagonistes: les persones, el valor més preuat en les organitzacions.