12 hores sense TikTok als Estats Units: un ensurt o l’inici de l’adeu?

Donald Trump promet una pròrroga dels efectes de la llei mentre proposa solucions de copropietat per mantenir la xarxa social xinesa operativa al país

Categories:

Marc Vilajosana

Trump aposta per una aliança d'empreses en què el 50% de la propietat de TikTok passi a estar controlada pels Estats Units
Trump aposta per una aliança d'empreses en què el 50% de la propietat de TikTok passi a estar controlada pels Estats Units | Nik (Unsplash)

Poc més de dotze hores ha durat l’esperada apagada de TikTok als Estats Units. Aquest diumenge s’acabava el termini imposat per la llei perquè ByteDance, la matriu xinesa de la plataforma, vengués la xarxa social a una empresa estatunidenca si volia continuar funcionant al país, operació que, malgrat els rumors d’última hora, no s’ha acabat produint. Hores abans de l’inici del termini, TikTok ha deixat d’estar disponible per als usuaris nord-americans, però poc més de 12 hores després, l’aplicació ha començat a revertir el seu acomiadament. L’aplicació encara continua no disponible en les botigues d’aplicacions d’Android i iOS, però els usuaris que la tenien descarregades poden operar-la amb normalitat.

La raó d’aquest canvi és Donald Trump. El nou president dels Estats Units, que prendrà possessió del càrrec aquest mateix dilluns, va anunciar diumenge a través de Truth Social (la xarxa social llançada pel mateix Trump el 2021) que durant el seu primer dia com a president emetria un decret presidencial per estendre el període de temps abans que les prohibicions de la llei s’executessin. “Demano a les empreses que no deixin caure TikTok!”, escrivia Trump. El decret no només va dirigit a ByteDance, sinó que també ofereix protecció a les companyies estatunidenques que es poguessin veure afectades per la normativa en deixar entrar a usuaris a la xarxa social xinesa (el text contempla multes de fins a 5.000 dòlars per cada persona que entrés a TikTok). La solució que proposa Trump és una aliança d’empreses amb ByteDance, en què els Estats Units (no especifica si a través de companyies i inversors privats o de participació pública) tingui el 50% de la propietat. “Fent això, salvem TikTok, la mantenim en bones mans i li permetem seguir endavant. Sense l’aprovació dels Estats Units, no hi ha TikTok”, ha expressat el nou president.

“Permetent TikTok, Trump guanya molt: fa que la pugui tenir controlada, amb l’amenaça de tancar-la en qualsevol moment, i que sigui un braç més de la seva plataforma de propaganda, juntament amb X i ara també Facebook”, opina el director de l’agència digital Mortensen i professor associat del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep M. Ganyet. L’expert creu que la xarxa social no arribarà a tancar als Estats Units, ja que “és una mesura que no beneficia ningú“, i que les dues parts “trobaran la manera” perquè TikTok continuï al país nord-americà, “segurament amb una venda parcial d’actius on no s’inclourà l’algoritme”, preveu.

Ganyet: “Permetent TikTok, Trump guanya molt: fa que la pugui tenir controlada, amb l’amenaça de tancar-la en qualsevol moment, i que sigui un braç més de la seva plataforma de propaganda, juntament amb X i ara també Facebook”

Una amenaça contra la seguretat nacional

L’origen de tot aquest afer es troba en la llei aprovada per àmplia majoria el passat mes d’abril al Congrés dels Estats Units, la qual considera la propietat xinesa de TikTok un perill per a la seguretat nacional dels ciutadans estatunidencs. “Quan els congressistes havien de votar la llei al Congrés, TikTok va publicar uns missatges que apareixien a tots els usuaris nord-americans als quals demanaven que s’asseguressin de trucar els seus congressistes per fer pressió, i usuaris de TikTok es van presentar als seus despatxos i els van inundar els correus i les xarxes socials amb missatges, fins i tot amenaçadors. Si un dels arguments és que podien manipular l’opinió pública en processos electorals, la demostració ja la tenen”, assenyala Ganyet.

La normativa donava un termini màxim de nou mesos per trobar un inversor nord-americà que permetés l’entrada d’un actor considerat “amic” per al legislador que adquirís la totalitat de TikTok, de manera que la plataforma deixés d’estar en mans xineses. “La mesura no va [directament] contra TikTok, sinó contra les qui possibiliten que operi als Estats Units, que són les botigues d’aplicacions, les operadores telefòniques i Oracle, que emmagatzema la base de dades de vídeos. TikTok no havia de fer res i podia continuar operant, però les aplicacions desapareixerien de les botigues i el sistema s’aniria degradant”, explica el professor de la UPF. ByteDance va portar la normativa al Tribunal Constitucional, al·legant que violava la primera esmena de la Constitució limitant la llibertat d’expressió, però els jutges van acabar ratificant el text.

Fins fa menys d’un any, el bloqueig de TikTok als Estats Units era una “causa compartida” tant per republicans com per demòcrates, però la situació va fer un gir de 180° amb el canvi de posicionament de Donald Trump, qui va ser un dels principals impulsors de la prohibició de la xarxa social, que denominava “l’aplicació xinesa d’espionatge”, durant el seu primer mandat com a president. “Una de les causes és que ha fet servir TikTok per arribar a un segment de la població jove al qual no hi havia arribat fins llavors, i li ha donat bon resultat”, apunta Ganyet. Un segon argument és la reunió que Trump va tenir el mes de març amb Jeff Yass, un dels grans donants de la campanya del nou president republicà, fundador de la firma d’inversió Susquehanna International Group, que posseeix el 15% de les accions de ByteDance, a més a més de tenir un 7% com a participació personal. “Això no és casualitat: dono molts milions, faig lobby i compro el teu canvi d’opinió”, sintetitza. El darrer és la influència d’Elon Musk, propietari de Tesla i X i un dels nous membres del govern Trump: “Musk té molts interessos a la Xina i no li fa gens bé una guerra comercial desmesurada amb TikTok com a excusa”.

Els usuaris busquen alternatives

El tancament de TikTok deixaria orfes a més de 170 milions d’usuaris als Estats Units, que és el segon mercat més gran de la plataforma després d’Indonèsia (la plataforma de ByteDance que opera a la Xina no és TikTok, sinó Douyin, una aplicació idèntica, però exclusiva d’aquest mercat). En preparació per aquesta possibilitat, molts usuaris han començat a cercar alternatives de plataformes de vídeos curts, entre les quals la més destacada ha estat una altra aplicació xinesa, RedNote. Denominada Xiaohongshu en xinès (“petit llibre vermell”), aquesta plataforma mescla funcionalitats tant de TikTok com d’Instagram i ja acumula més de 300 milions d’usuaris mensuals. A més, a diferència del que succeeix a TikTok, o bé en plataformes nord-americanes prohibides a la Xina, com Facebook, Instagram o X, RedNote és una de les primeres xarxes socials que posa en contacte l’audiència de les dues principals potències mundials. “Aquesta immigració de tiktokers cap a RedNote ja s’està començant a posar molt malament al govern xinès, que està començant a posar censors en anglès. Segurament veurem ben aviat com la mateixa RedNote segmenta els usuaris americans i xinesos”, considera Ganyet. 

Segons explica el professor de la UPF, els usuaris estatunidencs s’han sorprès amb el panorama que s’han trobat a la plataforma, veient que “tenen cotxes elèctrics, iPhones i bosses de Louis Vuitton”, però alerta del miratge que això suposa: “RedNote és una xarxa social de les classes mitjanes i altes, però no és la mitjana xinesa”. L’expert també alerta sobre la censura que sobrevola aquesta xarxa social: “Ja hi ha usuaris que s’han trobat que els han tancat el compte per declarar-se homosexuals o criticar el govern nord-americà, ja que no es pot parlar de política. Allà no pots queixar-te que els trens arriben tard o que els carrers estan bruts. Hi ha una espècie d’al·lucinació col·lectiva, de gent dient ‘que dolent que és el meu govern, els xinesos sí que respecten la meva llibertat’, quan és tot el contrari”.

L'expectativa de tancament de TikTok ha impulsat xarxes socials alternatives com RedNote, mentre que Instagram, X o Bluesky han incorporat funcionalitats relacionades amb els vídeos verticals curts

Les aplicacions xineses no són les úniques que han aprofitat l’ocasió per intentar captar nous usuaris de TikTok. L’entrada en vigor de la normativa no només ha fet caure inicialment la xarxa social, sinó també aplicacions associades com CapCut, una de les apps més populars per editar i retallar vídeos. En resposta a això, Meta ha presentat ràpidament Edits, una aplicació que executa les mateixes funcionalitats que CapCut. També s’han inclòs canvis a Instagram, que ha canviat la quadrícula quadrada dels perfils per un disseny rectangular i ampliarà el feed de Reels amb una pestanya que també inclourà els vídeos a què les nostres amistats hagin fet m’agrada. Per la seva banda, tant X com Bluesky han incorporat noves pestanyes a la seva interfície que permeten visualitzar continguts audiovisuals en vertical.

Europa, a l’expectativa

Malgrat que la corda no està tan tensa com amb els Estats Units, la relació de TikTok amb la Unió Europea no està exempta de polèmiques. Només el 2024, la Comissió Europea ha investigat la xarxa social xinesa per les seves mesures de protecció de menors i per la seva incidència en processos electorals a través de la desinformació, un cas que s’ha accentuat després de les eleccions presidencials romaneses el passat mes de desembre. Tots dos casos van vinculats a la Llei de Serveis Digitals (DSA), que també ha suposat l’eliminació del programa de recompenses de TikTok Lite a Europa. ByteDance també ha intentat lliurar-se de les obligacions que suposa ser designat com a guardià digital per la Llei de Mercats Digitals (DMA), però la Unió Europea va rebutjar eliminar-la del llistat de plataformes afectades.

Malgrat que, ara per ara, no s’ha plantejat en cap institució europea, Ganyet creu que “seria bo que arribés” un intent de regulació similar al que ha succeït als Estats Units amb TikTok: “El primer que hem de tenir molt clar és que qualsevol empresa privada ha de respectar la jurisdicció on opera. Si et diuen que has de tenir verificadors externs, els has de tenir. Si has de tombar les notícies falses, les has de tombar. El que no pots fer és el que ha fet X o ara Facebook, que no verificaran res i que passi el que Déu vulgui”. El professor de la UPF recorda que la no verificació de fets i l’edició de continguts va provocar “que a través de Facebook s’articulés un genocidi contra els refugiats rohingya a Birmània” i casos diversos a l’Índia, on TikTok està prohibit des del 2020. “Hi haurà una confrontació. TikTok ja està prohibida a tots els mòbils d’institucions públiques als Estats Units, el Canadà i la Unió Europa, i això anirà a més, amb X i amb Facebook”, considera Ganyet.