International Airlines Group impulsa un laboratori d’intel·ligència artificial a Viladecans
Les noves instal·lacions s’especialitzaran en l’experiència del client, el manteniment predictiu d’aeronaus i la planificació eficient de vols
Categories:
El grup empresarial International Airlines Group (IAG), propietària d’Iberia, Vueling, British Airways i Level, ha anunciat la creació d’un nou laboratori d’intel·ligència artificial a Viladecans (Baix Llobregat), a prop de la seu corporativa que la companyia té a la població. Les noves instal·lacions començaran a operar d’aquí a dues setmanes i arrancaran amb una plantilla de 70 treballadors, tot i que la previsió és ampliar-la fins a arribar als 150 empleats.
El laboratori s’inspirarà en el centre anàleg que IAG té també a Londres, amb la voluntat que treballin de manera complementària. El director executiu de la companyia, Luis Gallego, ha concretat que la intenció és que les instal·lacions de Viladecans s’especialitzin en àrees relacionades amb l’experiència del client, el manteniment predictiu de les aeronaus o la preparació dels plans de vol, tenint en compte els canvis meteorològics i l’eficiència. De fet, un dels referents en què s’inspirarà el laboratori és el centre d’innovació que Vueling té també a Viladecans.
L’anunci sobre l’obertura del nou centre de desenvolupament s’ha desvelat aquest dimecres durant la presentació de l’impacte econòmic que l’empresa ha tingut a Catalunya durant el 2023. Segons l’informe, elaborat per l’auditoria PwC, el grup IAG va generar un impacte de 6.043 milions d’euros, xifra equivalent al 2,1% del PIB català. En aquest sentit, dels més de 6.000 milions d’impacte al PIB, 1.722 corresponen a l’impacte corporatiu. És a dir, a tot allò relacionat amb la compra d’avions, combustibles, pagament de taxes i altres serveis contractats. Els més de 4.300 milions restants són d’impacte tractor, el qual reflecteix la despesa dels visitants en allotjaments, restaurants, oci, alimentació o cultura. “L’activitat d’IAG és clarament el motor de l’aeroport de Barcelona”, ha celebrat Gallego. El director executiu ha aprofitat per recordar el compromís d’eliminar les emissions contaminants del grup el 2050, però ha admès que actualment hi ha un dèficit de producció de combustible sostenible per a aeronaus (SAF per les sigles en anglès). Per aquest motiu ha clamat pel desenvolupament de plantes de producció i ha assegurat que la construcció de tres plantes a Catalunya generaria més de 40.000 llocs de treball i un impacte de més de 10.000 milions d’euros al PIB.