L’Aeroport de Lleida-Alguaire inicia el camí per convertir-se en un ‘hub’ en energia verda de referència a Europa

La instal·lació produïra hidrogen amb l’objectiu de captar la industria aeronàutica que treballi amb combustibles sostenibles

Categories:

Redacció

La consellera de Territori, Ester Capella, a les instal·lacions d'Alguiare després de l'anunci de l'inici de les obres
La consellera de Territori, Ester Capella, a les instal·lacions d'Alguiare després de l'anunci de l'inici de les obres | Departament de Territori

L’Aeroport de Lleida-Alguaire iniciarà en les pròximes setmanes les obres d’adequació per poder produir hidrogen verd a partir de l’energia del parc fotovoltaic actual. Els treballs principals seran la instal·lació d’un electrolitzador per poder transformar l’energia i d’una hidrolinera per al subministrament de l’hidrogen.

La producció de l’hidrogen començarà l’estiu vinent, amb l’objectiu de captar indústria aeronàutica i aeroespacial que estigui desenvolupant solucions basades en motors elèctrics, d’hidrogen i combustibles sintètics (SAF). Amb aquest projecte, l’aeroport liderarà a Europa la promoció de l’energia verda en l’aviació, consolidant-se com un centre d'R+D+I clau per a la transició energètica i com un laboratori de nous projectes aeronàutics i de l’espai al voltant dels combustibles sostenibles.

El parc fotovoltaic, que actualment és de 0,3 MWh, s’ampliarà fins als 2,5 MWh a principis de l’any 2025. La producció d’hidrogen verd arribarà llavors a les 50 tones anuals, una xifra que permetrà a l’aeroport convertir-se en una illa energètica autosuficient, a més de continuar subministrant electricitat i hidrogen a les empreses. 

Gràcies a l’escalabilitat del projecte, en fases posteriors l’increment del parc fotovoltaic permetrà la producció de combustibles sintètics a partir de residus, biomassa i CO2, completant el conjunt de combustibles sostenibles i esdevenint un hub d’energia verda.

La inversió prevista és de 3,2 MEUR, 1,8 dels quals provenen de fons europeus Next generation i la resta van a càrrec d’Aeroports de Catalunya i de l’Estat. Els socis en l’aplicació de l’hidrogen en vehicles terrestres i drons seran EVARM, una empresa de referència en combustibles alternatius com l'hidrogen, i Aldoratech, que treballa en aplicacions industrials per a drons. El projecte també compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.