El Clínic i Sant Joan de Déu creen un centre de cirurgia robòtica en cardiopaties congènites
La nova institució busca millorar les intervencions i el tractament dels pacients menors d’edat a través de l’ús de tècniques pioneres
Categories:
L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l’Hospital Clínic Barcelona han unit forces per crear el nou Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu – Clínic Barcelona, una institució que suma el coneixement i els professionals d’ambdós centres en l’àmbit de les cardiopaties congènites. Es calcula que a Catalunya neixen cada any 600 infants amb problemes estructurals al cor o als grans vasos del tòrax, que en el 30% dels casos són greus. En l’actualitat, el 95% dels pacients d’aquestes característiques arriben a adults, però ho fan gràcies a un seguiment continuat i a llarg termini per part dels metges, tasca que vol reforçar el nou centre.
Una de les principals novetats del Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu – Clínic Barcelona és que serà la base per estendre en infants l’ús de cirurgies cardíaques mínimament invasives, en concret la cirurgia toracoscòpica i la cirurgia robòtica. La primera consisteix a fer unes petites incisions en el tòrax per introduir una càmera de vídeo que permeti als cirurgians observar la zona i seleccionar els estris adequats, mentre que en la robòtica s’empra un robot quirúrgic que, a més a més de la càmera, introdueix també les eines d’operació i és controlat en remot. Es tracta de dues tècniques que ja es fan servir habitualment en pacients adults, però que en el cas dels infants és més complicat, ja que els estris estan dissenyats per la mida de l’anatomia de persones ja formades i això pot dificultar o impossibilitar les intervencions.
Fins ara, el centre de cardiopaties, que té seus complementàries a sengles hospitals, ja ha executat cinc intervencions d’aquesta classe en infants: tres cirurgies toracoscòpiques i dues cirurgies cardíaques robòtiques. La pacient més jove intervinguda ha estat una nena de sis anys, a qui se li va resecar un tumor al cor amb una cirurgia toracoscòpica. Amb tot, aquestes tècniques continuen tenint les seves limitacions per edat, i ara per ara, els cirurgians només es plantegen fer-les servir en els infants més grans i els adolescents que presentin una de les següents patologies: comunicacions interauriculars (sempre que no es puguin resoldre amb un cateterisme), problemes en les vàlvules mitral o tricúspide o tumors cardíacs.
El centre disposa actualment d’una plantilla de 23 professionals, entre els quals hi ha cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs. La previsió és executar unes 20 cirurgies toracoscòpiques i unes 12 cirurgies robòtiques mínimament invasives cada any. “És un abans i un després en el tractament dels pacients amb cardiopaties congènites”, ha assegurat el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells.