Neix la primera càtedra de cirurgia robòtica de Catalunya

Els estudis, de caràcter transversal, s’impartiran des de la UB i se centraran en cinc especialitats diferents

Categories:

ACN

Els estudis tindran accés a les instal·lacions del bloc quirúrgic de l'HUB i al Centre de Simulació Medicoquirúrgica Avançat
Els estudis tindran accés a les instal·lacions del bloc quirúrgic de l'HUB i al Centre de Simulació Medicoquirúrgica Avançat | Sasin Tipchai (Pixabay)

La Universitat de Barcelona (UB) oferirà la primera càtedra a Catalunya especialitzada en cirurgia robòtica, una formació desenvolupada conjuntament amb l’Hospital Universitari de Bellbitge (HUB) i l’empresa ABEX Excelencia Robótica. La intenció dels seus creadors és promoure la docència i la recerca en aquest àmbit a través de cinc especialitats quirúrgiques. El projecte es convertirà en la segona càtedra dedicada a aquesta temàtica de l’Estat espanyol, després de l’especialització impulsada per la Universitat de València (UV), però serà la primera a comptar amb suport empresarial.

"La cirurgia robòtica és el màxim exponent de la cirurgia mínimament invasiva", assevera el director dels nous estudis, Ricard Ramos. Aquesta tècnica ha suposat una nova etapa en l’activitat als quiròfans, atès que ha facilitat la pràctica d'operacions, ha reduït dràsticament l'agressivitat i ha millorat els resultats clínics, segons afirmen des de Bellvitge. "La formació dels professionals clínics és fonamental perquè les innovacions tecnològiques i l’abordatge amb la tècnica robòtica siguin pràctica comuna als quiròfans en benefici del pacient", ha apuntat el director de Negoci d’ABEX Excelencia Robótica a Espanya i Portugal, Pablo Díez.

La nova càtedra, de caràcter transversal, se centrarà en la cirurgia robòtica en cinc especialitats: cirurgia digestiva, toràcica, ginecològica, urològica i otorrinolaringològica. Ramos assegura que busquen "potenciar el debat científic" a través de seminaris i congressos en àrees relacionades amb la formació, així com establir xarxes amb universitats i centres hospitalaris de reputació en aquest àmbit. Els estudis comptaran amb un equip format per cirurgians especialitzats en robòtica de totes les especialitats relacionades amb les seves àrees, així com de les instal·lacions del bloc quirúrgic de l’HUB, a més de les del Centre de Simulació Medicoquirúrgica Avançat, entre altres. L’organització de la càtedra també preveu la creació de cursos específics per a altres especialitats.