L’Hospital Trueta de Girona redobla l’aposta per la robòtica quirúrgica

L’ús d’un segon robot Da Vinci permetrà augmentar el nombre d’operacions i estendre-les a especialitats que encara no comptaven amb aquesta tecnologia

Categories:

ACN

L'Hospital fa cinc anys que treballa amb el robot Da Vinci i ja ha fet més de 1.000 operacions amb ell
L'Hospital fa cinc anys que treballa amb el robot Da Vinci i ja ha fet més de 1.000 operacions amb ell | Hospital Josep Trueta

L'Hospital Josep Trueta de Girona ha incorporat un segon robot Da Vinci per a les operacions quirúrgiques que efectua el centre, que des de fa cinc anys ja fa servir una màquina de les mateixes característiques. El nou dispositiu, que es va estrenar el passat dimarts, es farà servir en urologia, ginecologia, otorrinolaringologia i cirurgia, principalment cirurgia oncològica, a més a més d’utilitzar-se en cirurgia de l’obesitat o bariàtrica. Aquest tipus de robot, que ja fan servir altres centres catalans com l’Hospital Clínic o Vall d’Hebron, millora la precisió dels cirurgians i els permet fer incisions més petites i controlades.

L'objectiu del robot és incrementar el nombre d'operacions que es fan amb l'ajuda d'aquests aparells en alguns serveis, però també fer cirurgies en algunes especialitats que encara no compten amb aquesta tecnologia. En aquest sentit, l'especialitat de cirurgia toràcica començarà a operar alguns càncers de pulmó i de mediastí amb l'ajuda de la robòtica. Des que el Trueta va incorporar el primer Da Vinci fa cinc anys, l'hospital ha dut a terme més de 1.000 operacions amb ell, d'aquí que el centre hagi decidit incorporar aquest nou aparell per tal de poder fer més intervencions.

Des de l'hospital destaquen la importància de poder ampliar la cartera de serveis que pot donar aquest segon aparell. És el cas, per exemple, del Servei d'Urologia, que podrà fer per robòtica algun procediment més dels que fins ara s'hi feien. Un altre bon exemple és la cirurgia parcial de ronyó per tumor renal, que guanyarà en precisió i suposarà menys riscos per al pacient que l'abordatge convencional. D'aquest nou robot també se'n veuen beneficiats els pacients que necessiten una cirurgia de bufeta (cistectomia), en la qual fins ara s'extirpava la bufeta amb laparoscòpia i se'n feia la reconstrucció amb l'intestí a través de cirurgia oberta.

Un dels serveis que aviat començarà a operar amb aquest nou robot és el de cirurgia toràcica, que a partir d'octubre, un cop hagin rebut la formació pertinent, operarà les tumoracions del mediastí, així com els tumors pulmonars, ja que la robòtica permet fer una cirurgia més precisa, menys invasiva i amb una millor recuperació del pacient. Des de l'hospital calculen que es faran entre 45 i 50 procediments a l'any de cirurgia toràcica.