Vall d’Hebron realitza el primer trasplantament pulmonar 100% robòtic del món

L’Hospital crea un nou punt d’incisió menys invasiu pel qual extreure i introduir els pulmons sense obrir el tòrax

Categories:

Redacció

L'operació s'ha dut a terme a través del robot cirúrgic Da Vinci
L'operació s'ha dut a terme a través del robot cirúrgic Da Vinci | Hospital Universitari Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’ha convertit en el primer centre mèdic del món a realitzar un trasplantament pulmonar utilitzant únicament cirurgia robòtica. L’operació, duta a terme a un home de 65 anys, s’ha executat fent servir els quatre braços del robot quirúrgic Da Vinci, el qual es controla des d’una consola mitjançant quatre palanques.

La principal innovació d’aquesta operació és la creació d’un nou accés per on treure els pulmons malalts i introduir-ne els nous, que és menys invasiu pel pacient i permet una recuperació més ràpida. Tradicionalment, per fer un trasplantament de pulmó, els cirurgians obren el tòrax de banda a banda, amb una obertura que arriba als 30 centímetres quan s’han de substituir els dos òrgans. Aquesta ferida té un alt risc d’infecció i en alguns casos no s’acaba de tancar, de manera que cal tornar a operar la persona. El mètode ideat per Vall d’Hebron es basa a fer una incisió de vuit centímetres a la part inferior de l’estèrnum, just per sobre del diafragma, sense la necessitat de separar les costelles i obrir el tòrax. “Aquesta nova tècnica quirúrgica ens permet tallar únicament un tram petit de pell, greixos i músculs, una ferida que tanca amb facilitat, molt més segura i que en aquest primer pacient pràcticament no ha produït dolor. Es tracta d’una fita històrica que creiem que millorarà la vida de milers de pacients”, ha assegurat el cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del centre, el doctor Albert Jauregui.

Un cop feta la incisió, els cirurgians han col·locat un separador de parts toves per mantenir l’orifici obert, i la resta de l’operació ha estat 100% robòtica. Dels quatre braços del robot Da Vinci, dos d’ells s’han encarregat de subjectar els estris quirúrgics, com les pinces i els bisturís, mentre que el tercer s’ha dedicat a separar delicadament el cor del pulmó i el quart ha incorporat una càmera perquè el professional pogués visualitzar en tres dimensions l’espai de treball.

La fita s’ha convertit en el primer trasplantament de pulmó efectuat al 100% amb cirurgia robòtica, tot i que l’any passat ja es va dur a terme un precedent: l’Hospital Cedars-Sinai de Los Angeles (Estats Units) va fer servir aquesta tècnica, però només per suturar el pulmó nou a la via aèria i als grans vasos del receptor. “A Vall d’Hebron feia temps que pensàvem com podíem fer que aquesta cirurgia tan agressiva fos menys invasiva, però sempre topàvem amb la mateixa problemàtica: no se’ns acudia per on podíem treure el pulmó malalt i introduir el nou”, ha explicat el doctor Jauregui. L’Hospital és l’únic centre mèdic de Catalunya que executa trasplantaments pulmonars, i en l’actualitat ja n’ha realitzat més de 1.500.