La UPC estreta el vincle amb les empreses a través del programa Connèxia

El projecte vol oferir directament el talent i la transferència de coneixement de la universitat a les empreses a través d’una quota anual

ACN

El programa arranca amb la participació de Fractus i Schneider Electric, però es preveu assolir les 20 empreses en un període de màxim cinc anys
El programa arranca amb la participació de Fractus i Schneider Electric, però es preveu assolir les 20 empreses en un període de màxim cinc anys | Blanca Blay (ACN)

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha presentat aquest dijous Connèxia, un programa de transferència de talent i coneixement que vol fer més estreta la relació entre el centre i les empreses tecnològiques. A canvi d'una quota anual de 100.000 euros per un conveni de tres anys de col·laboració, les companyies que en formin part podran demanar solucions a mida i accedir a una borsa de titulats per ampliar les seves plantilles.

L'objectiu és fer un pas més enllà de la tradicional relació universitat-empresa per crear un vincle amb vocació de permanència. Per ara, ja hi ha dues empreses en el programa, Fractus i Schneider Electric, i l'horitzó és que se'n puguin sumar fins a una vintena en els pròxims anys. “El que volem és facilitar a les empreses una visió transversal de la universitat”, ha explicat el rector de la UPC, Daniel Crespo. Alhora, es vol facilitar el coneixement entre les dues parts per ajudar-se mútuament. “El nostre coneixement no es pot quedar als laboratoris”, ha afegit, tot recordant que hi ha un “objectiu comú” amb el món empresarial que és crear llocs de treball.

A més de tenir accés al coneixement, a través del programa Connèxia la UPC també posarà a l'abast de les companyies una sèrie de serveis científics i tècnics, laboratoris i infraestructures de recerca perquè puguin assolir un alt nivell d'excel·lència. L'acompanyament el farà, inicialment, una persona del programa que actuarà d'intermediari entre les dues parts. Serà un “gestor” que tingui una visió interna del que pot oferir la universitat i alhora conèixer l'empresa o el sector. Tanmateix, a mesura que creixin les empreses que formin part del programa, la universitat preveu ampliar també l'equip amb més gestors, per tal que cadascun assumeixi la relació amb quatre o cinc empreses.

En un inici, la universitat pensa en empreses grans i mitjanes que ja tenen algun tipus de vinculació amb la UPC, però també preveuen que puguin implicar-se empreses petites. “És un programa a llarg termini i pensem que podem assolir unes 20 empreses d'aquí a tres o cinc anys”, ha afirmat Crespo.