La reducció salarial i la IA, les principals preocupacions dels professionals TIC

Gairebé set de cada deu treballadors temen que una nova crisi econòmica els pugui repercutir de manera personal, tot i que no preveuen grans canvis en els pròxims mesos

Categories:

Redacció

El treball en remot, que l’any 2021 va arribar al 65% de les companyies en el seu moment d’expansió, ha baixat enguany al voltant d’un 12%
El treball en remot, que l’any 2021 va arribar al 65% de les companyies en el seu moment d’expansió, ha baixat enguany al voltant d’un 12% | Studio Republic (Unsplash)

La reducció salarial i el protagonisme creixent de la intel·ligència artificial (IA) són les principals preocupacions dels perfils professionals tecnològics de cara a aquest final d’any i a principis del vinent, segons un estudi realitzat per la xarxa de capacitació de talent TIC Circular amb la col·laboració de la plataforma de reclutament tech Joppy. L’informe apunta que s’estan imposant nous canvis en el model de treball i que cada cop s’exigiran més unes noves capacitats i especialització als perfils.

Pel que fa als sous, més de la meitat de les persones enquestades, amb un 53%, assenyalen que poden trobar-se en la situació d’enfrontar-se a un ajust salarial l’any 2024. Sobre el fet que una crisi econòmica els pugui repercutir de manera personal, pràcticament la meitat (49%) es mostra lleugerament preocupat, mentre que dos de cada deu reconeix que el grau de preocupació és elevat. Així i tot, la majoria opina que no hi haurà grans canvis considerables en els pròxims mesos.

La intel·ligència artificial és un altre dels punts que destaquen a l’estudi, on han participat 350 treballadors d’empreses de tota mida. Un 43% dels participants opina que el gran desafiament de futur serà incorporar aquesta tecnologia al dia a dia de les seves funcions i, per això, s’haurà d’ampliar la formació per obtenir les competències necessàries per respondre les demandes de les companyies. Per aquest motiu, de cara a l’any vinent, set de cada deu professionals reconeixen que voldrien augmentar el seu coneixement i capacitació d’IA.

Un tercer aspecte que repassa l’estudi és l’evolució del treball en remot. Aquesta modalitat, que va viure el seu moment d’expansió l’any 2021 a causa de la pandèmia, quan va arribar fins al 65% de les empreses, mostra per primera vegada una baixada el 2023. Ha descendit al voltant d’un 12% i els motius que expliquen aquest fenomen són, segons l’informe, “la reconstrucció de la cultura corporativa en un espai comú o una aparent pèrdua de productivitat”. D'altra banda, vuit de cada deu enquestats afirmen que no desitjarien treballar més des de l’oficina i que el teletreball s’ha convertit, per un 90%, en un dels beneficis més ben valorats que les empreses ofereixen als seus empleats.