La catalana Ocean Ecostructures dissenya un biomaterial reciclat per regenerar ecosistemes marins
El producte aprofita residus de les indústries siderúrgica i agroalimentària per afavorir la formació de nous hàbitats per les espècies
Categories:
L’empresa barcelonina Ocean Ecostructures ha desenvolupat un nou biomaterial que aprofita els residus de les indústries siderúrgica i agroalimentària per construir unes estructures que ajuden a regenerar els ecosistemes marins. La solució està composta per restes d’escòria blanca, un subproducte generat en el procés de refinament dels metalls, i de closques d’ou o bivalves, com els musclos i les ostres.
El nou material dissenyat per Ocean Ecostructures està pensat per renaturalitzar espais degradats que han perdut la flora i la fauna marina, com poden ser els ports comercials, els parcs eòlics, les plataformes petrolieres o els hotels amb infraestructures al mar. “A través de la nostra tecnologia podem desenvolupar estructures basades en substrat natural que afavoreixen la formació de nous hàbitats per les espècies marines, i així aconseguim reduir també la petjada de carboni en aquest procediment de regeneració ambiental”, assegura la directora d’operacions de l’empresa, Mireia de Mas Romeu.
La solució s’ha testejat aquest mes de juliol amb una prova pilot a la costa de Vilanova i la Geltrú, on s’han instal·lat les primeres mostres de producte per analitzar la seva resistència i el seu comportament al llarg del cicle de vida. Si se supera aquesta fase, la companyia fabricarà els models definitius a través d’impressió 3D, amb la voluntat de trobar el material definitiu el 2024. El projecte ha comptat amb el suport econòmic d’ACCIÓ amb un ajut de 392.000 euros, i també disposa de la col·laboració del centre SARTI de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), del centre tecnològic Leitat i de l’empresa BarnaSteel.